România, dată în judecată pentru poluare

Comisia Europeană a decis joi să trimită România alături de alte cinci ţări la Curtea Europeană de Justiţie pentru nerespectarea standardelor UE privind calitatea aerului, anunţă news.ro. România, Ungaria şi Italia au fost trimise în faţa Curţii din cauza nivelurilor ridicate de particule în suspensie, în timp ce Germania, Franţa şi Marea Britanie au încălcat valorile limită de dioxid de azot.

Cazurile speciale sunt cele ale oraşelor Bucureşti, Iaşi şi Braşov, acolo unde valorile limită zilnice ale particulelor de praf au fost depăşite constant încă din ziua când Directiva Comisiei a fost transpusă în legislaţia noastră.

Comisarul european pentru Mediu a declarat că, în ultimii zece ani, aceste state au primit suficiente „ultime şanse” pentru a remedia situaţia. „Decizia de a trimite statele membre în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor. (...) Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetăţeni într-un timp mult mai scurt. Însă doar acţiunea în justiţie nu va rezolva problema. De aceea prezentăm sprijinul concret pe care Comisia îl poate acorda autorităţilor naţionale în eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru oraşele europene”, a declarat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Comisia Europeană a precizat că ia măsuri pentru a remedia depăşirile semnificative şi persistente ale valorilor-limită pentru doi poluanţi-cheie, cu impact asupra sănătăţii: dioxidul de azot, care provine, în principal, din emisiile generate de traficul rutier şi de industrie, şi particulele în suspensie, care sunt prezente mai ales în emisiile generate de industrie, de încălzirea locuinţelor, de trafic şi de agricultură.

Vizualizări: 1,553

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: