România testează avioane care aduc ploaia

Avioanele care aduc ploaia sunt testate în aceste zile în mai multe județe din Moldova. E un proiect pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de multe milioane de euro și care ar oferi o soluție la secetă.

Daniel Florea, director operator Centru Antigrindină, pentru Digi24: Avionul are toate dotările necesare pentru a putea efectua aceste misiuni. Aici avem sistemele de comandă pentru torțele de pe aripi.

Specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu pun în practică un proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă. Se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

Dan Axinte, manager de proiect: Sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același - se formează nuclee de condensare. Se formează picături, picăturile se vor mari și pică la sol sub formă de ploaie.

Proiectul vizează 6 județe din regiunea Moldovei și se va desfășura pentru o perioadă de 10 zile.

Dan Axinte, manager de proiect: O creștere cu 10 - 15% a precipitațiilor în urma intervențiilor asupra norilor este mulțumitoare, pentru că o creștere mult mai mare ar putea crea probleme la sol, inclusiv producere de inundații.

Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, Ministerul Agriculturii ar urma să achiziționeze 8 astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.

Gheorghe Căunei, președinte Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Antigrindină și Creșterea Precipitațiilor: Estimativ, prețul maxim al unui avion care îndeplinește anumite condiții - este bimotor, turbo, cu tehnologie de ultima generație -, ne-ar duce în jur la 8 milioane de euro un avion.

Proiectul pilot va continua în luna mai în Muntenia și Oltenia.

Vizualizări: 1,129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: