Romi din Obreja, expulzaţi din Danemarca

Peste 20 de romi gorjeni s-au întors acasă după ce au fost expulzaţi din Danemarca. Aceştia intenţionează să dea statul danez în judecată pe motiv că au fost deportaţi ilegal, fiind încălcat dreptul la libera circulaţie în statele Uniunii Europene. De asemenea, aceştia au primit interdicţie a intra în Danemarca timp de cinci ani.

Alin Bobu, consilierul pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Gorj, spune că în luna august a acestui an au fost expulzate din Copenhaga, capitala Danemarcei, 21 de persoane de etnie romă care proveneau din cartierul târgujian Obreja şi din Ţânţăreni. Acesta mai menţionează că cei 21 de romi se aflau în Copenhaga în căutarea unui loc de muncă, dar că dormeau pe o proprietate privată. „Dormeau în propriile maşini, patru sau cinci la număr, care se aflau pe o proprietate privată din Copenhaga. Se aflau acolo de o lună de zile. Într-o dimineaţă aceştia au fost arestaţi de poliţie, iar maşinile le-au fost confiscate. Mai mult decât atât, aceştia susţin că le-au fost luaţi şi banii. Persoanele aveau vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani”, menţionează Alin Bobu.

Dau în judecată statul danez

Potrivit consilierului pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Gorj. cei 21 de romi intenţionează să dea statul danez în judecată şi aşteaptă să fie despăgubiţi. Pentru a face lumină în acest caz s-au sesizat şi organizaţiile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, ai căror reprezentanţi s-au deplasat la Târgu Jiu şi la Ţânţăreni. „În acest sens s-au sesizat organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului din Budapesta, care s-au deplasat la Târgu Jiu şi la Ţânţăreni pentru a lua declaraţii de la persoanele în cauză, după care au stabilit să facă cercetări în Copenhaga”, spune Bobu Alin, consilierului pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Gorj.

Peste 500 de persoane de etnie romă au părăsit Gorjul pentru a lua calea străinătăţii. Alin Bobu spune că cei mai mulţi, în jur de 60% se află în Portugalia. „Cei din Târgu Jiu pleacă în Portugalia pentru a munci în construcţii. De asemenea, romii din Tetila, Curtişoara şi Bumbeşti Jiu pleacă în Norvegia pentru a vinde flori, iar cei din Ţânţăreni merg în Italia. Franţa nu este o ţară preferată de romii din Gorj”, menţionează Bobu Alin. Nicio persoană de etnie romă din Gorj nu a dobândit cetăţenie în ţara în care a mers.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: