Rovinărenii au scăpat de praf, iar acum se plâng de zgomotul benzilor

Au scăpat de praful de cărbune iar acum se plâng de zgomotul echipamentelor. Este vorba de cetățenii din Rovinari care trăiesc în blocurile din apropierea depozitului de cărbune Roșia. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj au efectuat măsurători și au stabilit că nivelul zgomotului este în parametrii admisibili. Urmează ca unitatea minieră să primească o nouă autorizație de funcționare dat fiind faptul că cea veche a expirat de două luni. 

Cetățenii din Rovinari au sesizat Agenția pentru Protecția Mediului Gorj că benzile transportoare ale carierei Roșia fac prea mult zgomot. Cei de la Mediu spun că zgomotul este perceput ca fiind mai accentuat asta pentru că nu mai există depozitul de cărbune care era un fel de barieră împotriva zgomotului. Limita impusă prin normative este de maximum 65 de decibeli în general și de 55 decibeli ziua în zonele locuite, 45 decibeli noaptea. Nu sunt probleme legate de depășirea nivelului zgomotului la Rovinari, spun cei de la Mediu. "După ce cariera a făcut anumite conexiuni între benzi ne-au sesizat cetățenii din Rovinari că a apărut zgomot. Faptul că erau stivele de cărbune de-a lungul depozitului probabil că constituia o ecranare", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Reclamaţiile nu se confirmă

Autorizația de mediu a carierei a expirat și cei de la Complexul Energetic Oltenia au solicitat emiterea unui noi document. Cu acest prilej, reprezentanții agenției au măsurat și nivelul zgomotului produs de fluxul tehnologic al benzilor transportoare. "Colegii s-au deplasat în teren, au făcut măsurători în teren cu sonometrul și nivelul de zgomot a fost în limitele admise. Sonometrul pe care îl deținem este modern, verificat metrologic, cu toate actele, inclusiv faptul că întregistrează și mediază. Măsurătorile au o acuratețe care nu poate fi interpretată", a explicat directorul Nicolae Giorgi.

Cei de la Agenția de Mediu spun că urmează să se pronunțe în ceea ce privește emiterea unei noi autorizații. Documentația va fi anașizată în ședința Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) la care vor participa toți avizatorii.

Cariera Roșia a trebuit să închidă depozitul de cărbune din Rovinari asta pentru că polua prin praf și zgomot, fiind amenajat prea aproape de locuințele rovinărenilor. CE Oltenia a demarat procedurile pentru realizarea unui nou depozit însă procedurile s-au dovedit a fi de durată.

Galerie foto


Vizualizări: 2,559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: