Rovinari: Finanţarea pentru ambulatoriu, salvată în ultima zi

Autorităţile locale din oraşul Rovinari au atribuit licitaţia de dotare cu aparatură a Ambulatoriului Spitalului Orăşenesc la o zi distanţă de a pierde finanţarea europeană. Este vorba de un proiect demarat prin luna mai a anului 2015 şi care nu ar fi trebuit să dureze mai mult de trei luni în condiţii normale. Licitaţia pentru acest proiect a fost însă contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) situaţia fiind tergiversată până în ultima zi a anului trecut. Chiar şi după atribuire, rămâne în spate o plângere penală formulată de compania câştigătoare împotriva CNSC.

Primăria Rovinari a fost la o zi distanţă de a pierde finanţarea pentru proiectul ”Achiziţie echipamente medicale Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Orăşenesc Rovinari”. Licitaţia a fost atribuită pe 31 decembrie 2015 la o valoare de 1.194.498 lei, mult sub valoarea iniţială estimată la 1.889.703 lei. Câştigătoare a fost firma Proton Impex 2000 SRL din trei firme participante. Proton Impex 2000 a subcontractat la rândul ei contractul către alte două firme de aparatură medicală. Firma Proton Impex 2000 a mai câştigat o dată licitaţia pe 1 septembrie 2015, însă firma care a ieşit pe locul 2 a contestat licitaţia invocând faptul că firma câştigătoare a ofertat un preţ sub 80% din valoarea estimată contractului şi nu au putut justifica acest aspect. ”Pentru a ajunge la preţurile ofertate, operatorul economic ar fi trebuit să oferteze echipamente medicale de o calitate inferioară şi care nu se încadrează în specificaţiile tehnice din caietul de sarcini publicat în SEAP”, se arată în contestaţia formulată de SC Global Medical Solutions. Cert este că, în data de 5 noiembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţia formulată de Global Medical, anulează raportul procedurii şi obligă primăria Rovinari la reclarificarea ofertei şi la reevaluarea ofertelor operatorilor economici implicaţi. Motivarea a fost aceea că ”oferta câştigătoare este neconformă cu documentaţia de atribuire, este fundamentată pe oferte de preţ îndoielnice de la furnizorii de echipamente medicale, echipamente de o calitate inferioară”.

Cum-necum, primăria a reluat procedura, iar surpriza a fost şi mai mare. Contractul i-a fost atribuit cu o zi înainte de Anul Nou aceleiaşi firme, Proton Impex 2000. Licitaţia pare să se fi finalizat şi primăria a scăpat din situaţia a returna banii Uniunii Europene, însă în urmă rămâne acum o plângere penală formulată de firma câştigătoare, Proton Impex 2000, împotriva CNSC. Plângerea a fost înaintată Curţii de Apel Craiova în data de 23 noiembrie 2015 şi cere instanţelor să constate că decizia CNSC din 5 noiembrie este nelegală şi netemeinică având în vedere faptul că CNSC s-a pronunţat cu privire la un capăt de cerere tardiv formulat.

Vizualizări: 234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: