Ruptură în USL! Consilierii liberali, vot împotriva lui Cârciumaru

Florin Cârciumaru a fost învins ieri la vot în Consiliul Local Târgu Jiu, pentru prima dată în ultimii 13 ani. Deşi opoziţia PDL – PPDD are doar cinci voturi, un proiect iniţiat de Cârciumaru a fost respins, cu voturile a doi consilieri liberali. Preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu, ia în calcul excluderea celor doi.

Numărul 13 a fost ieri cu ghinion pentru primarul Florin Cârciumaru. Proiectul de hotărâre aflat la numărul 13 pe ordinea de zi a fost respins de Consiliul Local. Proiectul se referea la compensarea unor datorii ale primăriei către firma de pază Signovince, cu o centrală termică dezafectată. Fiind o problemă de patrimoniu, proiectul putea fi adoptat cu o majoritate de două treimi din numărul consilierilor prezenţi, adică 12 din 18, alţi trei fiind absenţi. Surpriză însă, împotriva proiectului au votat cei cinci consilieri ai opoziţiei şi doi ai puterii s-au abţinut.

Firma de pază aparţine fostului şef al SRI, Ion Făget, care are de recuperat sute de mii de lei pentru serviciile de pază asigurate din noiembrie până în prezent. În proiectul de hotărâre se propune compensarea a 273.552 lei cu centrala termică din Griviţei, urmând ca Signovince să achite diferenţa timp de trei ani, în şase rate semestriale. Firma lui Făget urma să transforme punctul termic în clădire de birouri.

Riscă excluderea din PNL

Liderul PNL Gorj, Dian Popescu, este supărat pe cei doi consilieri municipali, Mihai Paraschiv şi Matei Nădrag, după ce au votat împotriva unui proiect propus de primarul Florin Cârciumaru în Consiliul Local Târgu Jiu. „Conducerea partidului se delimitează de purtarea celor doi consilieri. Aceştia vor fi sancţionaţi dur şi se poate ajunge inclusiv la excluderea din partid“, a spus Dian Popescu, precizând că nu ştie de ce au votat aşa. Matei Nădrag a fost viceprimar pentru câteva luni, iar Mihai Paraschiv urma să-i ia locul, însă Florin Cârciumaru nu l-a acceptat. Mai mult, Paraschiv a fost ţinta unei campanii de presă într-un ziar controlat de Făget, ceea l-a făcut pe primar să aibă rezerve cu privire la alegerea acestuia ca viceprimar.

Hotărârea, nelegală?

Cei doi liberali spun că nu au fost convinşi în privinţa legalităţii acestei compensări. “Nu am discutat cu domnul preşedinte Dian Popescu despre problema aceasta. Din activitatea economică pe care o prestez ştiu că nu avem voie să compensăm sume mai mari de 10.000 lei. Este unul dintre motivele pentru care m-am opus, mai sunt şi altele. Este decizia noastră, individuală, fiecare a votat cum a crezut de cuviinţă, eu am considerat că este o încălcare a legii şi m-am abţinut”, a spus consilierul local PNL Mihai Paraschiv, precizând despre excluderea din partid că “nu cred că se va ajunge la povestea asta, pentru că domnul preşedinte nu a ştiut tot conţinutul acelei hotărâri”.

Şi colegul său de partid, consilierul local Matei Nădag, îi împărtăşeşte opinia în privinţa legalităţii compensării. “La şedinţa de comisie am solicitat nişte clarificări suplimentare referitoare la acest proiect de hotărâre şi nu le-am primit. Erau nelămuriri în ceea ce priveşte valoarea sumei compensate, din cunoştinţele mele există un organism care face compensări mai mari de 10.000 lei. E o procedură uşoară, am vrut să văd sigur dacă este aşa şi nu am primit aceste clarificări”, a comentat consilierul local Matei Nădrag, precizând despre anunţata excludere din partid că “o să o clarificăm când o să vină dumnealui (n.r. preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu) la Târgu Jiu şi o să aibă toate datele problemei în cadru organizat”.

Pe de altă parte, consilierul local din partea PDL, Eduard Berca, s-a opus adoptării hotărârii şi spune că municipalitatea putea să-şi achite datoriile către societatea Signovince cu banii dobândiţi în urma împrumutului contractat de la Trezoreria Gorj pentru stingerea datoriilor vechi.“Era o problemă tehnică prin care, personal, consider că se schimbau anumite condiţii ale câştigării licitaţiei respective. Am luat credit la primărie pentru plata arieratelor, nu ştiu de ce nu a fost prins acolo. Mi-a fost greu să evaluez practic corectitudinea”, a comentat consilierul local Eduard Berca.

Şi consilierul PP-DD Constantin Buleteanu a spus că a votat potrivit conştiinţei sale şi că este într-adevăr pentru prima dată în 13 ani când consiliul local se opune unui proiect al primarului.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: