REGIONALIZAREA (I): Motru şi Cătunele vor să fuzioneze

Reorganizarea administrativ teritorială a României nu înseamnă doar constituirea de regiuni, ci şi reducerea masivă a numărului de oraşe şi comune, prin fuziunea actualelor localităţi. „Pandurul” vă prezintă începând de astăzi cum văd primarii gorjeni o astfel de reorganizare. Prima concluzie este aceea că localităţile bogate vor fuziune tot cu cei bogaţi, iar de comunele sărace se feresc toţi. Interesant este că primarii acceptă reorganizarea, chiar dacă asta înseamnă că îşi pierd fotoliile. În privinţa regionalizării, sunt primari vare văd Gorjul în Oltenia, dar alţii care ar prefera să fim în aceeaşi regiune cu Hunedoara, Sibiu şi Alba.

O variantă luată în calcul de autorităţile de la Bucureşti este aceea ca viitoarele localităţi să aibă peste 10.000 de locuitori. Fuziunea dintre localităţi va avea la bază un criteriu economic, în sensul în care viitoarele comune şi oraşe să se poată susţine financiar.

Comuna Cătunele are puţin peste 2000 de locuitori şi poate lua în calcul o fuziune cu municipiul Motru sau o comasare cu Glogova şi alte comune din zonă. Primarul Florinel Ţuilă spune că singura variantă viabilă este afilierea cu Motru, dat fiind faptul că împreună cu celelalte comune vecine nu ar ajunge la numărul de 10.000 de locuitori. “Noi am putea să ne unim numai cu Glogova şi nici atunci nu am ajunge decât la 5000 de locuitori. Varianta care rămâne ar fi alipirea de Motru, ar fi bine să se facă restructurarea administrativ teritorială. Ce dacă pierd fotoliul de primar, doar nu este al meu, eu sunt dispus să renunţ în interesul cetăţenilor, dacă oamenilor le va fi mai bine cu o comună mai mare şi cu o eficienţă în interesul lor, renunţ dar sper să fie la data alegerilor. N-aş putea să mor de foame, mi-aş căuta de lucru sau mi-aş face o afacere”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.

Hanu: Comuna Cătunele nu este o piatră de moară

Pe de altă parte, primarul din Motru, Dorin Hanu, spune că ar fi de acord cu alipirea comunei Cătunele la Motru, însă o problemă ar ridica-o celelalte comune învecinate, care nu au venituri. “Cred că în prima fază nu se va ajunge la desfiinţarea comunelor, se va face o unificare a judeţelor şi are ca scop accesarea de fonduri europene structurale. După aceea aceste îngrămădiri de localităţi se vor face pe nişte criterii teritoriale. Până la urmă nu mă deranjează, o comună cum e Cătunele nu este o piatră de moară, fiindcă ei au cât de cât venituri, dar sunt celelalte cum este Samarineşti, cum este Văgiuleşti, Glogova, care efectiv n-au sursă de venit decât impozitele şi taxele locale care sunt foarte mici. Dacă se va lua o decizie în acest sens, trebuie să ne conformăm”, a mai spus Dorin Hanu, primarul din Motru.

Gorjenii, olteni sau ardeleni?

Primarul Ţuilă mai spune că varianta optimă pentru judeţul Gorj, din punctul său de vedere, este să facă parte din regiunea ce se va constitui în zona Ardealului. Edilul crede că astfel cetăţenii vor avea mai multe beneficii. “Noi ne-am dori să facem parte dintr-o regiune în care să fim cu Ardealul, pentru că ardelenii gândesc bine, sunt mai bogaţi. Eu aşa aş vrea. Oltenii se uită în grădina celuilalt, ardelenii nu sunt aşa. Şi condiţiile sunt altele, comunităţile sunt mai adunate, nu ca la noi împrăştiaţi”, a mai spus primarul Florinel Ţuilă.

Obişnuit ca judeţul Gorj să facă parte din Oltenia, primarul Hanu nici nu vrea să audă de altă variantă de regiune din care să facă parte judeţul. “Gorjul trebuie să facă parte din regiunea Olteniei, nu se poate să dăm Gorjul în Ardeal. Logic şi normal este să rămână în regiunea tradiţională a Olteniei, cu Vâlcea, cu Doljul, cu Mehedinţi, cu Olt. Aici sunt legături şi de tradiţii, nu numai legături economice, administrative. Se va ţine cont. Regionalizarea este o chestie obligatorie, fiindcă viitorul accesării fondurilor europene se face pe regiuni. Nu se mai dau bani pe proiecte minore”, a mai spus Dorin Hanu.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: