Rușeț, despre banii primiți de CE Oltenia: Nu îi vom putea returna

Comisia Europeană a anunțat luni că a aprobat planul României de a acorda un împrumut temporar în valoare de 251 de milioane de euro producătorului de electricitate Complexul Energetic Oltenia.

Ion Rușeț, consilierul Directoratului CEO, susține că banii pe care trebuie să-i primească acum compania se vor transforma în ajutor de stat pentru că nu vor fi fonduri suficiente în conturile companiei ca împrumutul să fie returnat până la finalul acestui an.

Asta înseamnă că, peste câteva luni luni, CEO trebuie să anunțe un plan de restructurare prevăzut în Memorandumul aprobat de Guvern la finalul anului trecut. „Ca opinie personală, în condițiile în care au fost de acord cu pre-notificarea, pentru că s-a făcut o pre-notificare pentru care s-a primit un aviz pozitiv după hotărârea de Guvern din decembrie... Și Consiliul Concurenței a dat un aviz pozitiv. Discutăm de un ajutor de salvare. Dacă nu va fi restituit în șase luni, va fi un ajutor de restructurare care obligă compania, și acest lucru va trebui să îl facem împreună, să-l respecte până în 2025. Banii ajung și vom avea un termen de șase luni să-i restituim. Clar că nu vom putea restitui. Dacă aveam posibilitatea să-i restituim, nu mai solicitam acest împrumut. Se acordă unor companii de stat care se află în situații deosebite, de iminentă situație de insolvență. Acest ajutor de stat se acordă o singură dată”, a spus Ion Rușeț la Tele3.

De 1,2 miliarde de lei are nevoie compania să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon necesare pentru producția de anul trecut. Oficialii companiei au mai achiziționat certificate, dar, fără acest împrumut, CEO riscă insolvența. (M.M.)

Vizualizări: 4,508

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: