Primele cariere de cărbune care se vor închide în Gorj. Unde vor fi trimiși minerii!

Două sectoare de unde se scoate cărbune, în zona Rovinari, vor fi închise definitiv în acest an. Este vorba de fostele Cariere Gârla și Poiana care vor rămâne fără cărbune. Minerii care lucrează în această zonă vor fi redistribuiți către Carierele Pinoasa și Tismana. Mulți dintre ei deja se pregătesc de pensie pentru că au depus deja dosarele să iasă din câmpul muncii. În următorii patru ani, sindicaliștii estimează că se vor pensiona în jur de 4.500 de angajați din companie.

Până la sfârșitul lunii martie, circa 500 de mineri se vor pensiona. Este anunțul făcut de sindicalistul Constantin Mitrescu. Acesta a explicat că vor fi plecări masive din companie în următorii ani tocmai pentru că minerii și energeticienii se vor pensiona.

Cei care vor rămâne în câmpul muncii, dar se vor închide carierele în care lucrează acum, vor fi mutați în alte sectoare unde este nevoie de personal. “În ceea ce privește închiderea de capacități, lucrurile astea se fac concomitent cu înlocuirea lor. Dacă la Craiova II se vor închide cele două grupuri de 150 de MW pe cărbune, vor fi înlocuite cu două grupuri pe gaze. La fel, la Ișalnița și la Turceni, un grup pe cărbune, care va fi înlocuit cu unul pe gaze, dar asta este de durată. Pe partea minieră, sunt câteva cariere care, în următorii patru, cinci ani își vor epuiza stocul. Spre exemplu, Rovinari Est, ceea ce înseamnă fosta Carieră Gârla și Poiana, anul acesta vor termina definitiv. Vor fi relocați. Deja nu mai există ca și carieră. Este un fel de sector al Carierei Tismana și oamenii vor fi distribuiți în Pinoasa, Tismana, că este destul deficit de personal și mai ales că pleacă peste 500 la pensie, se acutizează deficitul de personal și cei de la carierele care se închid ori își termină stocul vor fi distribuiți către celelalte cariere”, a declarat Constantin Mitrescu.

Așa că despre disponibilizări nici nu încape vorba. „Nu vor fi disponibilizări anul acesta. Din ce sunt trecute, 200 de locuri, că așa este hotărârea AGA de acum patru ani, cu câte 200 în fiecare an, dar având în vedere că vor pleca natural anul acesta peste 500 de salariați, numai 500 au dosarele deja depuse, pe zi ce trece apar câte 5-6 decizii în CEO. Săptămâna asta, numai în Termocentrala Rovinari s-au dat vreo trei decizii de pensionare. Apar pentru că și-au băgat dosarele. Până la sfârșitul lui martie, vor fi mai mult de 200 care vor pleca spre pensionare și nu e cazul de a forța pe cineva printr-un program de restructurare anul acesta. Nu va fi dat nimeni afară. În următorii patru ani, pleacă peste 4.500 de oameni la pensie. Cel puțin”, a mai spus Mitrescu, la Radio Infinit.

Vizualizări: 9,694

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: