Ruşeţ le răspunde protestatarilor de la Jilţ: Nu era legal!

Ion Ruşeţ, consilier al managerului CE Oltenia, Sorin Boza, a explicat într-un interviu la TV Sud de ce salariaţii companiei nu au primit doi fluturaşi de salarii, aşa cum li s-a promis în decembrie. Promisiunea era că timp de trei luni de la transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, cei 13.300 de salariaţi vor primi fluturaşul normal de salariu, dar şi unul pe calculul valabil în decembrie, pentru a se convinge că nu au pierdut nimic din net.

Reporter: De ce sunt proteste la Jilţ Nord şi de ce oamenii nu înţeleg formula de calcul a salariilor?

Ion Ruşeţ: Orice reaşezare naşte discuţii. Eu cred, fără să fi analizat în profunzime situaţia, că a fost o lipsă de comunicare între administraţia de la Jilţ şi salariaţi. De ce? Pentru faptul că dimineaţă s-a reproşat conducătorilor de la Jilţ Nord lipsa celui de-al doilea fluturaş. Ori discuţii pe această temă nu au existat. Într-adevăr, au fost întrebări în cadrul comisiei mixte din decembrie, când am discutat despre compensaţia financiară, au fost discuţii, dar nu a fost o hotărâre în acest sens. Probabil s-a transmis această informaţie de către colegi din sindicate sau cineva din administraţie a înţeles greşit şi acum salariaţii au reproşat conducerii carierei că nu au al doilea fluturaş.

Rep.: De ce vor oamenii al doilea fluturaş?

I.R.: Am discutat şi eu astăzi. Se dorea un fluturaş de control cu vechiul calcul la salariu, fără compensaţie financiară. Să observe şi să verifice că nu au pierdut nimic la transferul contribuţiilor. Cred că lucrurile s-au înţeles la cariera Jilţ Nord după discuţiile de marţi.

Rep.: Poate salariaţii de la Jilţ au suspiciuni cu privire la modul de calcul. Se aşteptau la mai mulţi bani?

I.R.: Au fost voci care au spus că această compensaţie financiară, care a dat posibilitatea să fie menţinut venitul la nivelul lunii decembrie, în condiţiile unui program normal de lucru, nu un program cu ore suplimentare, să fie verificată cu un fluturaş de control, pe modalitatea de calcul din decembrie. Acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal, să dai un formular de calcul pe norme juridice care nu mai sunt în vigoare.

Rep.: Bun, dar la un moment dat aşa li s-a spus oamenilor, că vor primi doi fluturaşi de salarii.

I.R.: Nu, a fost o solicitare a sindicatelor, s-a spus că se vor da dacă este posibil. A fost analizată situaţia şi s-a ajuns la concluzia că nu este posibil.

Rep.: Cu privire la clasele de salarizare, cei de la Jilţ spun că cine avea mult a luat mult, cine avea puţin a luat puţin. E corect?

I.R.: Această responsabilitate a fost a şefilor de cariere. Discuţii au fost şi la Roşiuţa, sunt şi în alte zone nemulţumiri. Asta a fost solicitarea partenerilor sociali, tocmai pentru a fi eliminate abuzurile. A existat dialog la fiecare subunitate, peste tot au fost încheiate protocoale cu sindicatele.

Vizualizări: 1,953

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: