Bunoaica: Nu pot să împartă o mână de crăiţari la atâţia oameni

Proteste repetate la Cariera Lupoaia, unde salariaţii nu sunt mulţumiţi de sumele alocate pentru armonizarea salarială. Liderul sindical Nicu Bunoaica spune că nu criteriile sunt problema, ca în alte părţi, ci faptul că suma repartizată este prea mică. Bunoaica susţine că salariaţii de la Lupoaia au salarii mult mai mici decât colegii lor de la Jilţ sau de la Rovinari, astfel că ar fi fost nevoie de mai mulţi bani.

Reporter: Au fost proteste ale minerilor la Cariera Lupoaia?

Nicu Bunoaica: Au fost şi luni dimineaţă la schimbul I, şi noaptea la schimbul III, şi marţi dimineaţa la schimbul I. Oamenii sunt nemulţumiţi. Adică au înţeles că nu conducerea unităţii şi şefii de sectoare sunt de vină, pentru că fondul acela pentru egalizare este foarte mic. Banii sunt insuficienţi pentru a face o egalizare corectă.

Rep.: Ce spuneau oamenii, de ce protestează?

N.B.: Oamenii au întrebat de ce directorul general a aruncat mingea în terenul şefilor de sectoare, care nu pot să împartă o mână de crăiţari la atâţia oameni. De ce această egalizare nu s-a făcut şi la nivel de subunităţi, pentru că diferenţele de salarii între zona Motru, zona Jilţ şi zona Rovinari sunt foarte mari, sunt şi de o mie de lei. Oamenii asta au întrebat, ei nu consideră că acum se face o egalizare. Este o bătaie de joc, făcută cum a fost propusă de comisiile de negociere, care ştiţi şi dvs., că din 25 de milioane, un milion l-au consumat pentru clientela lor. După aceea au aruncat în teritoriu o mână de bani, ca să se certe oamenii pe ei. Nu este corect, egalizarea trebuia făcută între unităţi, apoi în interiorul fiecărei unităţi în parte. Trebuia să facă aşa cum am propus noi, sindicatele independente, o grilă unică, în care salariul să plece de la 2.200 de lei.

Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla?

N.B.: Domnul director Vulpe a spus că va anunţa conducerea Complexului Energetic Oltenia şi va vedea ce este de făcut. Oamenii sunt nemulţumiţi, au înţeles, dar vor relua protestele, aşa au spus.

Rep.: Câţi oameni protestează?

N.B.: Au fost proteste la toate nivelurile, sunt sute de oameni care au fost în cele trei schimburi, au oprit lucrul o oră, o oră şi jumătate, pentru a sta de vorbă cu domnul director.

Rep.: O să mai fie o majorare în aprilie, credeţi că atunci vor fi rezolvate problemele?

N.B.: Oamenii nu mai cred acest lucru, s-a mai încercat de două-trei ori. Oamenii aşteaptă să vină la ei conducerea Complexului Energetic Oltenia, pentru că şefii de sectoare nu au soluţii. Trebuia făcute diferenţe pe unităţi, acolo unde sunt salarii decente să nu primească.

Vizualizări: 949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: