Rusia mârâie !

Cum era de aşteptat, amplasarea scutului american antirachetă la Deveselu a stârnit Rusia care nu mai conteneşte cu exprimarea  publică a nemulţumirilor. Deocamdată portavocile ruseşti se regăsesc în planul doi al politicii de la Kremlin, dar nimeni nu se îndoieşte de faptul că  primul eşalon îşi roade deocamdată unghiile.

Pretenţia Moscovei de a i se cere voie tot timpul şi de către oricine care vrea să doarmă liniştit în graniţele sale, de a-şi asigura siguranţa naţională, este de-a dreptul îngrijorătoare. Pretinsa ameninţare pe care ar constitui-o amplasarea scutului pentru mama Rusie a fost transpusă public de vicepreşedintele comisiei pentru apărare de la Duma de stat, Mihai Babici . El crede că amplasarea unui  astfel de dispozitiv în Europa contravine intereselor ruseşti!

Cu alte cuvinte SUA n-a luat aprobarea Rusiei pentru amplasarea scutului, ci doar a României pe teritoriul căreia şi este amplasat. Rusia uită că România nu mai este de mult colonie rusească şi ne pretinde ca măcar să ne păstrăm un fel de neutralitate faţă de SUA, că de NATO nu mai putem, din moment ce suntem deja membru cu drepturi depline. Aberaţia neutralităţii noastre izvorăşte chiar din amplasarea noastră geografică, la confluenţa intereselor celor trei puteri militare ale lumii, Turcia, Rusia şi SUA. Dacă cu primele două, de-a lungul istoriei am avut tot felul de războaie şi de încurcături teritoriale soldate totdeauna cu modificări de graniţe în detrimentul României, măcar cu SUA n-am avut nici un fel de diferend militar şi nu văd de ce n-am putea fi măcar prieteni dacă parteneri e greu să fim.

Rusul Babici depăşeşte chiar exprimarea unei nemulţumiri trufaşe şi ameninţă cu o posibilă revizuire a amplasării trupelor ruseşti în partea europeană a Rusiei, ceea ce ar echivala cu orice dacă avem în vedere reacţia armatei ruse din ultimii 20 de ani: flota în Crimeea pentru mulţi ani de zile, armata 14-a în Moldova şi să nu mai vorbesc de trupele ruseşti aşa-zise de pace instalate în partea asiatică a lumii. Pentru întreţinerea scutului americanii vor deplasa la Deveselu circa 200 de soldaţi . Dacă acest obiectiv ar fi fost construit de ruşi ei ar fi deplasat 20.000 de soldaţi pe care ne-am fi străduit încă 50 de ani să-i trimitem acasă şi n-am fi reuşit pentru că s-ar fi autodeclarat trupe de pace aşa cum se declară şi în Transnistria… Indiferent ce ar spune ruşii sau alţii apropiaţi ai lor, baza de la Deveselu este primul semn concret că am scăpat de ruşi. Iar acest lucru nu are de ce să fie trist pentru noi care am început să contăm mai mult decât ne putem închipui în viitoarea configuraţie a lumii.

Chiar dacă Rusia a îndeplinit testamentul lui Petru cel Mare, se află într-o continuă degringoladă generată de realităţile la care nu s-a putut conecta şi replia cu toate rezervele ei de hidrocarburi. Şi peste toate acestea China-i suflă-n ceafă şi-şi va disputa tot mai sus locul în ierarhia marilor puteri ale lumii.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: