S-a dat startul la programul Noua Casă 2024! 

Plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanțe  pentru programul Noua Casă e în valoare de 1 miliard de lei și revine celor 16 finanțatori înscriși în program. Conform comunicatului FNGCIMM, programul Noua Casă rămâne la fel de avantajos pentru tineri sau pentru oricine își dorește o nouă casă în acest an.

Avansul minim solicitat, precum și comisioanele de administrare au fost reduse în 2024 cu 50%, mai exact de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției. Conform Antena3.ro, o altă modificare importantă adusă programului e reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare.

De asemenea, românii interesați de acest program trebuie să știe că mai multe bănci ”partenere” au fost alese pentru a colabora cu Fondul Național de Garantare a Creditelor. Este vorba, așadar, despre Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank.

Autoritățile competente anunță că mai multe informații pot fi obținute, referitor la condițiile de eligibilitate, documente solicitate și modul de accesare a programului pe site-ul oficial al FNGCIMM. Programul Noua Casă este continuator al celebrului Prima Casă, inaugurat în 2009. De atunci până în decembrie 2023, 333.219 oameni au reușit să-și cumpere casă cu ajutorul statului.

Prin acest program, oricine poate să-și ia o nouă casă în valoare de maximum 70.000 de euro, dar trebuie să dea un avans de 5%, mai exact 3.500 de euro. Desigur, un avans mult mai mic comparativ cu un credit ipotecar clasic, acolo unde avansul minim e de 15%, adică 10.500 de euro pentru un împrumut identic.

Specialiștii care au analizat piața spun că pentru a obține un credit de 70.000 de euro, o persoană trebuie să aibă un venit de 5.400 de lei, net. Comparativ, în 2022 era nevoie de doar 3.000 de lei pentru această sumă. Mai mult, trebuie menționat că ratele au crescut de la 1.400 de lei la aproximativ 2.400 de lei, astfel că rămâne de văzut cine își va permite.

Vizualizări: 453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: