Cum și când se aleg ouăle pentru incubat!

Alegerea ouălor pentru incubație este primul pas pentru a vă crește efectivul de păsări de curte. Pentru ouă cu o fecunditate ridicată, aveți nevoie de un cocoș la 12-16 găini din rase ușoare, de un cocoș la 8-12 găini din rase intermediare și de un cocoș la 6-8 găini dacă aveți rase grele.

Pentru a avea ouă fertile aveți nevoie de un număr suficient de cocoși în raport cu efectivul de găini. Conform specialiștilor, pentru ouă cu o fecunditate ridicată, aveți nevoie de un cocoș la 12-16 găini din rase ușoare, de un cocoș la 8-12 găini din rase intermediare și de un cocoș la 6-8 găini dacă aveți rase grele. La fiecare 3-4 gâște ar trebui să fie și un gâscan, în timp ce un curcan este suficient pentru a călca un efectiv de 8-10 curci.

Selectarea ouălor ce vor fi puse la eclozat își are secretele sale spun crescătorii de păsări care au tradiție în domeniu. Ouăle se iau manual din cuibar și se poate face o triere imediată după aspectul acestora. Se vor elimina din start ouăle cu dimensiuni prea mici, cu diformități, murdare sau care prezintă crăpături.

Controlul vizual al ouălor ne ajută să ne dăm seama dacă ele sunt bune de clocit sau nu. Cele care nu sunt bune sunt foarte aerate, au coaja care prezintă asperități sau nu au o coajă regulată.

Vechimea ouălor pentru incubat nu trebuie să depășească 7 zile atrag atenția crescătorii și se preferă ouăle de o zi sau două, de la păsări tinere, aflate în primul an de reproducție.

Metoda de verificare a ouălor cu ajutorul luminii este frecvent utilizată de crescători, deși este considerată o practică veche, care nu mereu dă rezultate. Ea ajută însă la identificarea acelor ouă care au defecte de gălbenuș, inclusiv gălbenuș dublu. Nici aceste ouă nu sunt bune pentru incubație.

Verificarea ouălor cu ajutorul luminii este o procedură simplă. Astfel, fertilitatea ouălor poate fi făcută într-o cameră întunecată, folosindu-ne de o lumină puternică de la un bec sau o lanternă cu LED. Dacă folosim becul, atenție ca oul să nu fie ținut prea aproape de sursa de lumină, întrucât căldura degajată poate să afecteze embrionul.

Lanterna este de preferat pentru a testa fertilitatea ouălor. Pe rând, se ține câte un ou în dreptul lumii lanternei, acoperind cu mâna încât toată lumina să bată spre interiorul oului. Dacă oul este fertil, veți observa vase de sânge în jurul gălbenușului sau un inel de sânge.

Vizualizări: 2,530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: