S-a lansat mașina electrică alimentată cu panouri solare

Compania olandeză Lightyear a lansat versiunea de serie a vehiculului său electric alimentat cu panouri solare, denumit 0 (zero). Derivat din conceptul Lightyear One, automobilul cu emisii zero folosește puterea luminii solare pentru a-și menține încărcată bateria de 60 kWh. 

Compania Lightyear a fost fondată de mai mulți studenți de la Universitatea TU din Eindhoven. Aceștia au câștigat în 2013 competiția „Bridgestone World Solar Challenge” iar cunoștințele acumulate acolo au fost transpuse într-o mașină electrică de serie, prima din istoria companiei olandeze. Este vorba despre mult-așteptatul automobil alimentat cu energie solară. Producătorul spune că acesta poate rula „luni de zile” fără a necesita reîncărcare. Oficialii susțin că mașina va putea parcurge până la 10.000 de kilometri pe an fără încărcare la priză.

Noul Lightyear 0 oferă puține surprize în ceea ce privește designul. Comparativ cu conceptul One, modelul de serie a primit o bară de protecție față redesenată pentru a putea găzdui priza de aer orizontală. Jantele aerodinamice au fost reproiectate, iar stopurile au fost și ele revizuite. De fapt, avem o bandă LED, care se întinde pe tot spatele mașinii. În schimb, la partea frontală, banda LED care leagă farurile se regăsește și pe versiunea de producție, a informat ProMotor.

Șoferul va avea la dispoziție un instrumentar de bord complet digital. De asemenea, în concordanță cu tendințele actuale, Lightyear folosește doar materiale reciclate și reciclabile în habitaclul lui 0.

Oglinzile tradiționale lipsesc cu desăvârșire din 0. Acestea au fost înlocuite cu un set de camere digitale, ale căror ecrane au fost mutate în partea de jos a montantului A. Acestea sunt utile deoarece nu există lunetă, locul acesteia fiind luate de cei 5 metri pătrați de panouri solare.

Aceste panouri vor acoperi și acoperișul și mașinii și vor putea acumula energie în fiecare oră pentru a parcurge până la 12 kilometri. Astfel, parcată fiind, mașina va putea acumula energie suficientă pentru 96 de kilometri în doar 8 ore sub soare puternic.

Potrivit Lightyear, utilizarea medie a modelului său electric va avea ca rezultat o autonomie de peste 1.000 de kilometri cu un „plin”. Olandezii spun că dacă soarele este mai puțin puternic mașina se va baza pe puterea oferită de baterie. Presupunând că oamenii conduc în medie 30 de kilometri pe zi, teoretic, bateria mașinii nu ar trebui să fie conectată la priză niciodată. Noul Lightyear 0 va costa 250.000 de euro.

Vizualizări: 1,157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: