S-au născut în anul Marii Uniri. „Am muncit mult”

Patru bătrâne din judeţul Gorj au fost omagiate, joi, de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne. Acţiunea face parte din campania „O viaţă cât un Centenar”, demarată la nivel naţional. Secretul longevităţii este munca şi alimentaţia sănătoasă, după cum susţin cei care au ajuns să sărbătorească un secol de viaţă.

Prima oprire a caravanei auto a fost în cartierul Ursaţi, din Târgu Jiu. Elena Ciocăzeanu împlineşte 100 de ani în luna septembrie şi a fost prima care a primit vizita oficialităţilor. Pompieri, poliţişti, jandarmi, în frunte cu prefectul Ciprian Florescu, i-au dus bătrânei flori, un drapel, o insignă şi un tort cu însemnul Centenarului. Femeia i-a întâmpinat în straie populare, cusute chiar de ea în tinerețe, ceea ce i-a surprins în mod plăcut pe oaspeți.

Elena Ciocăzeanu are zece nepoţi şi strănepoţi. Nu are copii şi este îngrijită de un nepot care a luat-o la el acasă. „Copiii mei pleacă la serviciu, fata cea mică la şcoală, dar eu dau cu mătura prin toate camerele, aştept copiii şi eu îmi termin toate ce le fac pe acasă. Nu stau, că nu pot să stau. Fac curăţenie prin toate camerele, în fiecare zi. Mie îmi place de ţara noastră. Îmi place că toată lumea are grijă şi Dumnezeu ne dă la fiecare aşa cum gândim. Mă uit la televizor, dar nu la politică”, a mărturisit tanti Elena.

 

Secretul longevităţii

A ajuns la 100 de ani cu multă cumpătare şi muncă, povesteşte bătrâna. „Am muncit mult. Am trăit şi greu, şi mult, şi cu puţin, şi cu mult. Am mâncat sănătos. Din grădină. Am mâncat numai varză neprăjită, fasole fără ulei. Nu am avut mamă, nu am avut tată, nu am avut pe nimeni şi am trăit aşa, cu ce am putut. La spital nu am fost. M-a iertat Dumnezeu! Copiii mei, când am fost bolnavă, au venit cu pastila”, a povestit femeia.

 

Încă trei femei, la 100 de ani

Alte trei bătrâne din Celei - Tismana, Stejari şi Borăscu au primit cadouri din partea reprezentanţilor MAI. „Este o doamnă deosebită, care face legătura naturală între anul 1918 şi anul 2018. Nu este singura, mai avem încă trei doamne. Ne deplasăm în teritoriu şi vor avea parte de aceleaşi amabilităţi”, a declarat Decebal Drăghiea, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.

„Este anul Centenarului şi acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim că suntem români, trebuie să ne amintim de România şi de românii noştri. Campania «O viaţă cât un Centenar» este iniţiată de către Ministerul Afacerilor Interne şi constă în identificarea tuturor persoanelor care, în anul Centenar, împlinesc 100 de ani şi omagierea acestora. La nivelul judeţului Gorj, au fost identificate patru persoane, iar noi, toate structurile MAI, am venit să le facem o mică bucurie şi să le ascultăm poveştile de viaţă”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Vizualizări: 1,487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: