Să moară Motru, să scape Rovinari?

Constituirea în 2012 a Complexului Energetic Oltenia a prelungit fără doar şi poate viaţa termocentralelor din Craiova şi a carierelor din zona Motru. Cererea de energie pe piaţă este în continuă scădere, iar ponderea energiei verzi puternic subvenţionate creşte. În acest context, nu mai este loc pe piaţă decât pentru un CEO mai mic, format din două termocentrale şi patru cariere, cum spunea de acum câţiva ani fostul manager Ciurel.
Sigur, într-o piaţă corect reglementată, ar avea loc toate cele patru termocentrale şi toate carierele. Ministerul Energiei tot învârte la o strategie care, dacă va fi gata la toamnă, cum s-a anunţat, ar putea fi prea târziu pentru Complexul Oltenia. Sindicaliştii din Complexul Oltenia atrag permanent atenţia asupra unor anomalii, cum ar fi aceea că energia verde, puternic subvenţionată de români, este exportată în ţările vecine. Ar mai fi şi alte anomalii, cum ar fi aceea că lignitul de la carierele din Gorj a mers ani la rând la producători de energie care nu l-au plătit, dar au produs cu el energie electrică cu care au scos din piaţă termocentralele din Oltenia.
Actuala administraţie a Complexului Energetic Oltenia pare să aibă o strategie prin care să menţină în piaţă toate cele patru termocentrale pe cărbune şi cea mai mare parte a exploatărilor miniere. Dar asta prin aplicarea unui program dur de restructurare, cu mii de concedieri şi cu multe reduceri de costuri, pentru a obţine un preţ mai mic pe MWh.
În paralel însă, sindicatele lansează o politică de canibalizare. Liderii din Turceni şi Rovinari cer spargerea Complexului Energetic Oltenia, fiind conştienţi că în acest fel supravieţuiesc doar termocentralele din Rovinari şi Turceni şi carierele aferente. Dacă lansa administraţia CE Oltenia sau guvernul o astfel de propunere, risca o acuzaţie de genocid social. Şi totuşi, o fac lideri de sindicat precum Mitrescu, Marciuc sau Iovan. Se opune vehement liderul FNME, Dumitru Pîrvulescu, care le vorbeşte despre solidaritate. Îl va asculta cineva?
Nu zice nimeni să fie ţinute în viaţă artificial capacităţi de producţie care nu sunt eficiente. Dar, câtă vreme sunt căi pentru eficientizarea lor, acestea trebuie găsite. Iar loc de eficientizare este şi la termocentralele Turceni şi Rovinari, ocolite dintotdeauna de programele de restructurare.

Vizualizări: 1,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: