Să ne jucăm de-a statul…

Pe fondul tuturor nenorocirilor care se întâmplă pe plan economic acum, revendicările secuilor ne mai lipseau! Ca să nu ne lipsească nimic le avem și pe astea. La Tg Mureș aproximativ 5000 de unguri au manifestat pentru autonomie și împotriva regionalizării care lezează, după părerea lor, interesele poporului secuiesc. Bineînțeles că le-a cântat  în strună Laszlo Tokes, europarlamentar român care ar trebui să reprezinte interesele României care l-a trimis la Bruxelles și nu ale unui procent de 4-5% din populația țării care are aceeași origine etnică ca și el. Toate știrile de la evenimentele de la Tg Mureș unde s-au adunat pentru protest secuii au început invariabil cu faptul că mitingul de protest s-a terminat fără incidente majore. Probabil că presa s-o fi așteptat la reeditarea situației lui Cofariu din anii 1990, de asta s-a bucurat atâta de faptul că totuși românii nu s-au luat la bătaie de data asta  cu ungurii. Eu tot mă întreb de ce 5000 de români de etnie maghiară răcnesc din toți rărunchii că vor autonomie adică un fel de stat în stat. Poate că sunt nostalgici după fosta Regiune autonomă maghiară care a existat între anii 1952-1968 și care a fost produsul unei regionalizări de tip stalinist â și care la reorganizarea din 1968, ultima de altfel a dispărut ca și când nu ar fi fost?!Pe ce se bazează ei când cer așa ceva?Pe faptul că reprezintă aproximativ 6% din populația țării? Poate fi acest procent un criteriu de a destrăma o țară așa cum îşi doresc liderii secuimii care umblă cu părul vâlvoi și cu mintea încinsă de îndemnurile vecinilor din Ungaria? De ce se cred ungurii oprimați în România când chiar și față frații lor din Ungaria cred că aici au mult mai multe drepturi ca cetățeni ai statului român?

Nu sunt ei reprezentați proporțional în forul legislativ al țării așa cum li s-a promis la 1 decembrie 1918? Ba sunt! Nu sunt ei la guvernare prin UDMR de 20 de ani? Ba da! Nu sunt ei reprezentați proporțional în oricare din Consiliile județene orășenești și comunale exact cum li s-a promis în 1918? Ba da și mărturie stau listele de la fiecare comunitate. Nu se pot instrui de la grădiniță până la facultate în limba lor maternă? Ba da!Nu au ei acces la justiție și nu se pot apăra în justiție în limba lor maternă? Ba da! Nu se pot ei asocia liber în asociații politice, economice și sociale pe criterii etnice? Ba da! Dacă au toate astea atunci ce mai vor? De ce se simt în continuare oprimați? Pentru că starea de nemulțumire în care trăiesc de mai mulți ani de zile este sistematic întreținută de tot felul de vizionari excentrici care doresc de fapt alipirea Ardealului la Ungaria mamă, deși într-o Uniune Europeană în care suntem și noi și ungurii din Ungaria așa ceva este exclus.

Ori dacă extremiștii nu ar mai agita apele, atunci existența lor nu s-ar mai justifica, iar Ungaria nu s-a împăcat niciodată cu faptul că nu mai este Imperiu… Vizita premierului român în Ungaria nu cred că va modifica discursurile extremiștilor maghiari din ambele țări și nici  pofta de strigături antiromânești.  Dacă Guvernul Ponta, nevoit să facă noua organizare teritorial administrativă, va ține cont de dorința fiecăruia dintre cetățenii acestui stat, atunci se va alege praful. Și eu aș putea să vreau ca târgul în care trăiesc să devină un  mic  stat autonom și  independent  în care președintele Călinoiu să fie pe post de Băsescu, Cârciumaru pe post de Ponta, Ciurel pe post de Vosganian fără pian, Răuț pe post de Maior, iar Morega pe post de…Brucan. Vă las pe voi să-i numiți pe  următorii oficiali dintr-un virtual stat gorjean…

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: