Salariații CE Oltenia au fost mințiți de politicieni. Nu se pot pensiona în acest an!

Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii le-au comunicat oficial minerilor care au protestat la Târgu Jiu că legea care a redus vârsta de pensionare la 52 de ani va fi aplicată doar celor care au muncit 25 de ani în condiții speciale, condiții de care beneficiază doar după 18 august 2021. Cu alte cuvinte, mai au de așteptat ani buni până să se pensioneze.

Manu Tomescu, vicepreședinte al Sindicatului Energia Rovinari, a fost la discuțiile de la minister. “Ni s-a motivat că legea 197/2021 nu se poate aplica retroactiv decât prin completarea textului legii printr-o Ordonanță de Urgență cu specificația că vor fi asimilate în condiții speciale de muncă și perioadele lucrate înainte de publicarea legii în Monitorul Oficial”, a spus Tomescu.

Acesta crede că este nevoie de noi proteste. “Mie îmi este foarte clar că și de această dată suntem nevoiți să ne mobilizăm și ieșim iar la luptă, de data aceasta minerii și energeticienii din toată țara, pentru completarea legii 197/2021 printr-o Ordonanță de Urgență, care să specifice clar că vor fi asimilate în condiții speciale și perioadele lucrate retroactiv”, a transmis Manu Tomescu.

La rândul lui, deputatul USR Gorj, Radu Miruță, acuză funcționarii din Ministerul Muncii că interpretează legea în cheie politică. “Se impune un ordin ministerial către casele de pensii județene pentru ca legea să fie aplicată așa cum a fost ea votată, promulgată și publicata în Monitorul Oficial. Fără întârzieri și fără justificări artificiale, pe lângă lege! Nu puneți lucrătorii să-și caute dreptatea prin sălile de judecată după ce o viață i-ați discriminat și nedreptățit”, a spus Miruță, fiind totuși o aberație ca o lege să se aplice prin ordin de ministru.

Circa 3.600 de mineri și energeticieni sperau să se pensioneze de la CE Oltenia în baza acestei legi și încă două mii în următorii doi ani.

Vizualizări: 6,363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: