Salariații cu grupă de muncă pierd masiv la pensie

Pensiile salariaților care lucrează în condiții deosebite sau speciale vor fi la jumătate pe noua lege a pensiilor, față de legislația actuală. Acum, sunt mineri din Complexul Energetic Oltenia care au pensii peste șase mii de lei.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, spune că i-a explicat problema ministrului Muncii, dar degeaba. 

“Problema cea mai delicată este că se taie drastic valoarea pensiei, nu numai la noi, la toți cei care au condiții deosebite și speciale și sunt niște chestii absurde. Și i-am explicat și ministrului Muncii, dar degeaba am explicat, pentru că nu e normal să plătești contribuția la valoarea salariului tău și salariul activității în condiții grele și periculoase, vătămătoare, sunt un pic mai mari decât salariul mediu pe economie”, a spus liderul sindical la Radio Infinit. 

Pîrvulescu explică faptul că oamenii au contribuit pentru aceste condiții speciale, dar nu beneficiază de pensie în contul acestor contribuții: “De exemplu, la CEO, salariul mediu net e 6000 de lei, omul plătește contribuția la el, pentru 1,5 puncte, iar angajatorul plătește contribuția la speciale tot pentru 1,5 puncte, iar, atunci când îmi calculează după lege, e calculat numai până la un punct. Păi, și restul ți-am plătit degeaba 0,5 puncte? Asta e o absurditate”. 

Nu doar salariații din minerit sunt dezavantajați. “Cea mai mare absurditate e vizavi de colegii de la Uraniu. Domnule, știi clar că oamenii ăia sunt bolnavi de cancer și nu au speranță de viață chiar așa mare și tu le mărești vârsta de pensionare cu 10 ani. Este incredibil”, a mai spus președintele FNME.

Vizualizări: 63,836

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: