Salarii mai mari la o firmă de stat din Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu are o gaură mare în buget după ce a fost majorat salariul în construcții. 16 milioane de lei au ajuns la firmele care au semnat contracte cu municipalitatea pentru acest an. Firmele au solicitat bani mai mulți, iar primăria a oferit sume mai mari ca să nu rămână cu șantierele pustii. Să majoreze salariile a fost nevoită și societatea Edilitara care face lucrări de modernizare a drumurilor în oraș.

Primarul Marcel Romanescu a explicat că toate firmele care au câștigat licitații au solicitat majorarea sumelor după ce a crescut salariul minim din domeniul construcțiilor. Romanescu este convins că Ordonanța 114 va avea efecte mult mai ample. După ce a fost majorată leafa minimă, vor crește și prețurile materialelor de construcții. „Situația este dramatică. Avem notificări de la toate societățile care au câștigat licitații pe raza municipiului Târgu Jiu. Au solicitat reactualizarea indicatorilor după Ordonanța 114. Am făcut aceste reactualizări, semnăm actele adiționale la contracte, însă Guvernul României n-a luat în calcul și ce înseamnă creșterea materialelor, combustibilului și serviciilor în amonte și e o mare problemă. Fiecare societate se aprovizionează de la altă societate care a fost obligată să mărească salariul la 3.000 de lei. Acea majorare se va regăsi în prețul produselor. Și societățile care furnizează materiale de construcții vor mări salariile și apoi vor mări prețurile”, a transmis Romanescu.

Vizată de Ordonanța 114 este și societatea Edilitară, aflată în subordinea Primăriei Târgu Jiu. Și aceasta a fost nevoită să crească 21 de salarii. „Obligatoriu, Ordonanța 114 a venit cu niște modificări fiscal-bugetare și, în mod special, în domeniul construcțiilor. Societatea pe care o coordonez are și activitate în construcții. Din 514 angajați, 21 lucrează în domeniul construcțiilor. Am fost obligați să mărim salariile, ponderea fiind sub 80%. Muncitorii nu beneficiază de reduceri de fiscalitate și nici angajatorul. Am dus salariul minim la 3.000 de lei, fără sporuri, lucru care este benefic pentru forța de muncă în construcții. Noi suntem specializați în construcții de drumuri, alei, parcări pentru municipiul Târgu Jiu. Această măsură este foarte bună pentru că ne dă posibilitatea ca forța de muncă să rămână stabilă”, a spus directorul Edilitara, Alexandru Zaharia.

Cu toate acestea, în construcții, muncitori se găsesc greu. „Găsim muncitori mai greu. Prețul final este mai mare. ne ducem spre beneficiar, fie că este Primăria Târgu Jiu sau celelalte primării cu care colaborăm. Prețul final, majorarea manoperei, de la 2.080 salariul minim, la 3.000, o creștere de 47%. În situația în care te duci la o licitație, trebuie să reglezi prețul la manoperă, cheltuielile de personal în așa fel încât să fii eligibil, să mai poți câștiga câte o licitație. Nici majorările nu le putem face foarte mari. Ordonanța este benefică pentru forța de muncă, dar este un efort bugetar pentru ordonatorul de credite și pentru patronat”, a mai adăugat Zaharia.

Vizualizări: 2,246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: