Aparegio refuză să ridice gurile de canal la cotă. Reacție: Preferă amenzile

Primăria Târgu Jiu și Aparegio se acuză reciproc în scandalul sutelor de guri de canal care sunt sub cota drumului și pun în pericol siguranța rutieră. Primarul Romanescu amenință societatea de canalizare cu amenzi substanțiale, în timp ce directorul Aparegio susține că nici n-ar avea bani să facă ce-i spune primarul. „Anul viitor, o să înființez un serviciu special să ridice gurile de canal”, a spus, ironic, Traian Pătrășcoiu.

La o primă numărătoare, 367 de guri de canal nu sunt ridicate la nivelul șoselei în Târgu Jiu. Trei societăți se ocupă de ele: Aparegio, Romtelecom și cei de la gaze. Toată lumea a fost notificată să ridice gurile de canal la cotă pentru că, în caz contrar, amenzile sunt usturătoare. 1.000 de lei este sancțiunea prevăzută de o hotărâre de Consiliu Local pentru fiecare capac de canalizare care este mai jos ori deasupra șoselei.

„Din 2012 până în 2018, Primăria Târgu Jiu a plătit ilegal, din punctul meu de vedere, anumite sume pentru ridicarea acestor guri de canal la cotă fără să țină cont de o hotărâre de Consiliu Local dată în 2012. Am încercat o discuție să găsesc o soluție cu reprezentanții Aparegio. Și Romtelecom și cei de la gaze au început lucrările. Și-au identificat gurile de canal și au început să le ridice la cotă. Aveau, ce-i drept, mai puține. Aparegio stă în pasivitate”, a transmis primarul Marcel Romanescu.

Primar: Aparegio preferă amenda

Cele mai multe guri de canal găsite în neregulă aparțin societății Aparegio, a mai adăugat primarul: „Să ridici la cotă o gură de canal, te costă 500 de lei. Societatea Aparegio preferă să plătească o amendă de 1.000 de lei pentru fiecare gură de canal și are vreo 256 de guri de canal, decât să-și ridice fiecare gură de canal la cotă”.

De partea cealaltă, reprezentanții Aparegio spun că n-ar avea bani să facă toate aceste lucrări. Traian Pătrășcoiu, directorul Aparegio Gorj, nici nu crede că este treaba societății pe care el o conduce. „Capacele trebuie ridicate la cotă de noi sau de alții, în funcție de al cui este capacul. Dacă este partea de structură din beton, nu aparține Aparegio. Doar capacul de canal îi aparține, atât. Capacele de canal, partea metalică, îi revine Aparegio. Este atributul său să remedieze dacă sunt defecte, iar celelalte trebuie inventariate și date la primărie și primăria finanțează și ridică la cotă oricine, nu Aparegio, că noi n-avem în obiectul de activitate să ridicăm noi. O să încerc să fac un serviciu, pentru anul viitor, care să facă și această treabă, dar pe bani, pentru că nu putem face fără bani. Cel care a venit cu stratul de asfalt, în unele zone, și a lăsat capacul mai jos trebuie să se ocupe. Constructorul și cine a recepționat lucrarea”, a mai spus Pătrășcoiu.

Poliția Locală așteaptă să dea amenzi

Între timp, polițiștii locali au inventariat toate gurile de canal neconforme, alături de angajați ai primăriei și ai societăților vizate, și așteaptă să aplice amenzi dacă aceștia nu-și vor respecta obligațiile. “A fost numită o comisie la nivelul Primăriei Târgu Jiu care a inventariat toate gurile de scurgere a apei pluviale de pe raza orașului. În urma acestei acțiuni, au fost înaintate adrese celor trei deținători de rețele edilitare subterane pentru ridicarea la cotă a tuturor echipamentelor tehnico-edilitare, fiind stabilit un termen pentru remedierea situației”, a transmis Alexandra Petrița, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,867

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: