Salvarea CE Hunedoara, obsesia ministrului Grigorescu

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, spune că salvarea Complexului Energetic Hunedoara a devenit pentru el aproape o obsesie. „După cum știți, când am preluat mandatul, la Complexul Energetic Hunedoara erau cereri de insolvență într-un număr foarte mare, cu o posibilitate de a intra imediat în faliment. În 4 luni, dacă este să calculăm de la momentul în care a început acest proces, de la începutul anului, ideea de a salva Complexul Energetic Hunedoara a fost, ca să nu spun o obsesie, una dintre preocupările cele mai importante ale mele, ale echipei mele”, arată un comunicat al ministerului.
Ministrul vrea ca termocentralele din Valea Jiului să funcţioneze cu cărbune din producţie internă, nu din import. „S-a tot discutat de-a lungul vremii dacă grupurile de la Complexul Energetic Hunedoara pot funcționa exclusiv cu cărbune din import. Răspunsul la această întrebare este „Nu!” După cum știți, în această iarnă am funcționat exclusiv cu cărbune indigen. Acesta este motivul pentru care spunem, din nou, că funcționarea producției miniere în Valea Jiului nu este o problemă socială, este o problemă de securitate energetică, o problemă tehnică, atât timp cât grupurile nu pot funcționa cu cărbune exclusiv din import. Prețul pe care noi l-am calculat pentru extracția cărbunelui din minele românești este comparabil cu prețul plătit pe cărbunele de o calitate asemănătoare, adus din import. Astfel, calculul arată că putem face performanță în aceste condiții”, arată ministrul.
Complexul este situat într-o zonă importantă pentru securitatea și stabilitatea sistemului, spune Grigorescu. „Concluzia este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul în Paroșeni și unul în Deva. Estimarea este că aceste două grupuri ar putea să sigure, împreună, 400 de MW și acestor grupuri ar trebui să le asociem două mine, cele două mine pe care le-am identificat ca find viabile din cele 4 care funcționează în momentul de față. Și am făcut două scenarii ca să ne convingem că vorbim de viabilitate: un scenariu fără retehnologizări și un scenariu cu o retehnologizare și investiții. În ambele scenarii, două mine – Livezeni și Vulcan – sunt considerate a fi cele viabile. Alte două mine – Lonea și Lupeni – ar urma, astfel, să intre într-un program de închidere, program deja existent în Valea Jiului și care este agreat cu Comisia Europeană”.

Vizualizări: 611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: