Ce spun sindicaliştii despre concedierile prognozate la nivel de CEO

Administraţia CE Oltenia continuă planul de redresare al companiei, urmând ca luna viitoare acţionarii să avizeze acest document în baza căruia se va stabili direcţia companiei pentru următorii patru ani, care prevede inclusiv plecarea a 2000 de salariaţi din sistem. Sindicaliştii din minerit și energie spun că administraţia va avea nevoie și de acordul lor pentru a pune pe tapet aceste concedieri colective și că nu vor fi de acord în orice condiții. Mai sunt și sindicaliști care nici nu doresc să ia în calcul plecarea unor salariați din companie, atâta timp cât administrația a anunțat un profit frumușel pe primul trimestru al anului. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) vorbește chiar de acordarea de bonusuri salariale minerilor și energeticienilor pentru această performanţă.

Sindicaliştii spun că în prezent nu este semnat niciun acord între sindicate şi administraţie în privinţa disponibilizărilor. Liderii sindicali sunt de părere că restructurările se pot face numai dacă salariaţii concediaţi vor beneficia de protecţia pe toată perioada pe care o mai au până la îndeplinirea criteriilor de pensionare. "Până acum salariații nu au protecție. Eu nu știu cum o să le facă. Dacă anul trecut o parte din colegii mei erau într-o anumită barcă și au semnat, iar noi nu am semnat acele concedieri colective, anul acesta, se pare, suntem toți în aceeaşi barcă. Va fi foarte greu de făcut concedieri, doar dacă Guvernul și administraţia vin cu o protecţie socială adecvată, cu plăți compensatorii adecvate. Deocamdată nu avem informaţii de astfel de lucruri. Ce ni s-a prezentat nu sunt nici măcar satisfăcătoare. Ce vor ei, să facă concedieri la oameni care îndeplinesc condiții de pensionare peste 3 ani, e o aberație. Ce fac oamenii timp de un an? Nu sunt asigurați, nu au bani, nici măcar asigurare de sănătate", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.

Roşca: Numai cu o protecţie socială reală pot disponibiliza
Alţi lideri de sindicat cer pe lângă protecţia socială ca disponibilizaţii să primească şi cărbune sau energie. "Numai cu o protecţie socială reală. Să fie un pachet social din partea angajatorului. Adică pe lângă salariile compensatorii să fie și alte elemente și anume: tone de cărbune pe perioada celor doi ani sau/și cotă de energie. Pentru că sunt zone în care s-au acordat aceste lucruri. Plus venit de completare pe hotărârea 36. Discuția de 2000, tot o zvonistică, nu este o certitudine, încă nu ne-am așezat la masă să vedem lucrurile și să respectăm articolele din Codul Muncii", a comentat Nelu Roșca, vicepreședinte FNME.

Căldăruşe: Nu vor duce la îndeplinire disponibilizările
Sindicalistul Gabriel Călădărușe a spus că, odată ce compania a anunțat profit, nu poate fi vorba de concedieri, ci eventual de majorări de salarii. Liderul SMEO a spus că nu este de acord cu disponibilizările preconizate să aibă loc la nivel de companie. "În momentul în care îți prezinți asemenea date cu un profit extraordinar de bun, și eu mă bucur, și vreau să cred în aceste cifre, indiferent ce va fi, nimeni nu trebuie să-și permită de acum încolo să-și bată joc de salariați. Dacă datele acelea nu sunt reale, și domnii aceștia doresc să facă un program de restructurare cu 2000 de disponibilizări, vă spun și îmi asum că nu vor putea duce la îndeplinire acest lucru. Nu vom fi sub nicio formă de acord cu programul de restructurare pe care administrația vrea să îl impună. Oriunde în lume, atunci când există rezultate de genul acesta nu există niciun temei și nu sunt dați oameni afară, din contră când ai asemenea profit o mică parte se duce și spre salariați. Trebuie acordate bonusuri prin care să crească veniturile salariaților", a spus Gabriel Căldărușe.

Vizualizări: 2,431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: