ŞANTAJ: Concedii fără plată sau reducerea plăţilor compensatorii

Şantajul, intimidarea, manipularea sunt armele folosite ieri la negocierile dintre sindicate şi administraţia Complexului Energetic Oltenia. Sindicaliştii au spus că nu sunt de acord cu trimiterea oamenilor în concediu fără plată la acest sfârşit de an, ci în şomaj tehnic. Administraţia a fost dispusă să renunţe la concediul fără salariu, dacă sindicatele sunt de acord să semneze un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, prin care să reducă numărul de salarii compensatorii de la 16 la 6. Mai mult, li s-a cerut să renunţe la ziua liberă plătită de Ziua meseriei. Sindicatele au considerat propunerea inacceptabilă şi au anunţat, într-un comunicat, convocarea de urgenţă a Consiliului de Coordonare Extraordinar al FNME, care va stabili ce este de făcut. Administraţia CEO a reacţionat tot printr-un comunicat, în care a acuzat sindicatele că au condiţionat acceptarea măsurilor administraţiei de reţinerea pe stat a cotizaţiei sindicale. Acuzaţia a fost dezminţită ferm de prim-vicepreşedintele FNME Ion Ruşeţ.

Şedinţă cu scântei ieri între sindicaliştii din FNME şi directorii de la CE Oltenia. Sindicatele au cerut ca administraţia să le prezinte situaţia economică financiară la zece luni şi economia la fondul de salarii. Liderii FNME spun că aceste date nu au fost puse la dispoziţia lor şi că pe parcursul discuţiilor administraţia a avut mai multe solicitări.

Condiţiile lui Răuţ şi Pităroiu

Sindicatele nu au fost de acord ca zilele de 30 şi 31 decembrie să fie concediu fără plată. „Este adevărat că în CCM sunt prevăzute aceste zile în funcţie de situaţia financiară a societăţii. Cum societatea este pe profit, nu se justifică trimiterea în fără plată”, a fost argumentul sindicaliştilor.

Directorii Răuţ şi Pităroiu au fost dispuşi să accepte cererea sindicatelor, dar condiţiile puse au fost considerate inacceptabile: renunţarea la liberul plătit de Ziua meseriei şi reducerea salariilor compensatorii pentru pensionabili la şase. „Administraţia a condiţionat propunerea sindicaliştilor FNME cu modificarea Contractului Colectiv de Muncă printr-un act adiţionat încheiat în 29 noiembrie 2013 prin care să fie de acord cu renunţarea la liberul plătit de Ziua Meseriei şi de asemenea, de a modifica cuantumul plăţilor compensatorii pentru pensionabili“, se arată în comunicatul de presă al FNME. Numărul maxim de salarii compensatorii oferit în cazul concedierilor este 16, dar administraţia propunea ca cei care vor fi daţi afară să încaseze maxim şase salarii.

CEO a decis: Angajaţii, în fără plată

Şi administraţia CEO a remis un comunicat de presă, exprimând punctul său de vedere după discuţiile din Comisia Paritară. Conducerea CEO confirmă că a propus reducerea salariilor compensatorii. „Administraţia a propus Comisiei Paritare plata acestor zile în regim de şomaj tehnic, respectiv zi liberă plătită cu 75% din salariul de bază, dacă organizaţiile sindicale sunt de acord ca salariile compensatorii plătite persoanelor pensionabile, în anul 2014, să fie de maxim 6“, se arată în comunicatul de presă.

Din comunicatul administraţiei nu lipseşte clasicul atac la sindicate, lăsându-se de înţeles că sindicaliştii ar fi făcut concesii, în schimbul reţinerii pe stat a cotizaţiilor: „Organizaţiile sindicale nu au fost de acord cu această propunere, decât cu condiţia negocierii unui pachet mai amplu care să cuprindă colectarea cotizaţiei sindicale pe statele de plată“. Liderii sindicali au reacţionat dur la această acuzaţie. „Eu am condus negocierile, nimeni din comisia paritară nu a făcut o astfel de propunere. O parte dintre invitaţi au făcut în pauză unele comentarii de acest gen, care au fost speculate de administraţie”, a spus Ion Ruşeţ la Gorj TV. „Problema cotizaţiilor este deja rezolvată. Încasăm pe chitanţă sau avem contracte cu băncile. Nu aveam de ce să cerem asta“, a spus şi sindicalistul Constantin Mitrescu.

Întrucât nu s-a ajuns la nicio înţelegere, transmite CE Oltenia, „directorii de sucursale vor proceda în consecinţă, având în vedere situaţia economică şi a fluxurilor financiare ale societăţii la acest moment, planificând personalul în perioada 23 decembrie 2013 – 7 ianuarie 2014 conform Hotărârii Directoratului si a prevederilor CCM aplicabil“. Practic, salariaţii CEO vor avea concediu fără plată.

DECIZII

Consiliul de Coordonare al FNME format din 200 de membri se va întâlni, cel mai probabil, la acest sfârşit de săptămână când vor fi luate decizii în ceea ce priveşte eşuarea discuţiilor de ieri. Sindicatele ar putea ajunge inclusiv la forme de protest.

CE SPUNE CIUREL

Directorul Laurenţiu Ciurel a declarat la o emisiune la TV Sud că este foarte posibil ca de sărbători să nu se acorde prime. „Vor vedea că nu este nicio economie şi că suntem pe punctul de a depăşi chiar fondul de salariu pentru că fondul de salarii pe un buget rectificat. Aşa cum s-a tăiat de peste tot s-a tăiat şi de la fonul de salarii. Asta este!“, a spus acesta.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: