Șantiere în mai multe școli, înainte de începerea anului școlar. Ce fac copiii!

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a prezentat o listă cu 19 școli și internate școlare a căror reabilitate nu va fi finalizată până la începutul anului școlar. În timp ce unii primari dau asigurări că elevii vor începe școala în bune condiții, alții au găsit soluții să mute elevii în alte școli.

Două școli din Padeș sunt pe lista Inspectoratului Școlar. Este vorba de Școala Primară Cloșani Padeș, a cărei reabilitare va dura până în toamna anului viitor. Copiii de aici vor fi mutați la Căminul Cultural din Cloșani, care este chiar lângă școala aflată în reabilitare.

Cealaltă școală aflată în reabilitare este Școala Gimnazială Padeș, copiii de aici urmând să înceapă anul școlar la școala din Călugăreni. Primarul Serafim Antonie spune că interioarele ar fi putut fi finalizate, dar lucrările sunt sistate de mai bine de o lună deoarece conducerea școlii nu a mutat arhiva. „Copiii vor începe anul școlar la Călugăreni, au la dispoziție microbuze școlare. La școala gimnazială, cel puțin interioarele puteau să fie finalizate până la începutul anului școlar, dar cei din conducerea școlii nu au mutat arhiva și constructorul nu poate începe lucrarea“, a explicat primarul Antonie.

Primarul din Glogova, Gheorghe Alpredi, are promisiuni din partea constructorului că până la începutul anului școlar va finaliza 80% din lucrările la Școala Gimnazială „prof. Nicolae Caranda“. „Investiția a fost destul de mare, reabilitare generală cu o extindere pentru partea de toalete și camera centralei termice. Vom deschide anul școlar acolo, dacă va fi nevoie vom redistribui copiii la celelalte două școli, dar asta în funcție de stadiul lucrărilor“, a spus primarul, precizând că este vorba de 12 copii.

Pe lista ISJ Gorj este și Școala Gimnazială ”George Uscătescu” Tg-Cărbunești. Aici procesul de învățământ nu va fi afectat, spune primarul Dănuț Birău, deoarece este vorba de un corp nou de clădire. „Este o lucrare pe PNDL, în valoare de 4,5 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 1 iunie, s-a lucrat pe partea de canalizare, urmează să se toarne fundație. Este un corp nou, unde vor fi făcute laboratoare școlare, dar nu va fi afectată în niciun fel activitatea școlară“, a explicat Birău, care estimează că lucrarea va fi finalizată într-un an și jumătate.

Școala Primară Șomănești din comuna Telești trece printr-un proces de reabilitare totală, început în primăvara acestui an și care ar putea dura patru ani. Primarul Ion Mischie a spus că elevii de aici vor învăța la Școala Gimnazială din Telești și la Școala Primară din Telești. „Este o lucrare amplă, care presupune inclusiv refacerea coperișului. Copiii au fost deja mutați, pentru că lucrările au început în primăvară. Am pus la dispoziție microbuze școlare“, a spus primarul din Telești.

La Târgu Jiu nu va fi afectat procesul de învățământ, spune primarul Marcel Romanescu. Pe lista ISJ Gorj figurează ca lucrări care nu vor fi terminate până la începutul anului școlar cele de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” și Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, baza sportivă și internatul de la Liceul Teologic și internatul de la Colegiul Tehnic ”Henri Coandă”.

Primarul Marcel Romanescu a explicat că la școala „Sf. Nicolae“ lucrările vor fi finalizate și anul școlar poate începe fără probleme la 9 septembrie. „Dacă va mai rămâne de pus vata minerală la exterior, lucrările pot fi programate la sfârșit de săptămână, astfel încât procesul de învățământ să nu fie afectat“, a spus primarul. La școala „Ștefulescu“ este vorba de o extindere, care nu afectează procesul de învățământ în corpul vechi. „Lucrările sunt foarte avansate, din păcate au fost probleme cu banii, dar săptămâna asta li s-au deblocat fondurile. Lucrarea este pe PNDL“, a spus Romanescu.

Cât privește baza sportivă de la Teologic, aceasta este finalizată de șase luni, iar lucrările la internat nu vor începe în acest an, a explicat primarul din Târgu Jiu. La internatul de la „Henri Coandă“ se lucrează, lucrările fiind de asemenea avansate.

Școala Primară Vasile Cărăbiș din satul Câmpofeni, comuna Arcani, are mai bine de o sută de ani și a intrat într-un proces amplu de reabilitare. „Lucrările au început anul acesta, în luna mai, și vor dura până în primăvara anului viitor. Copiii sunt mutați la Școala Generală din Arcani, au acolo condiții foarte bune, le-am asigurat microbuz școlar“, a spus primarul Aristică Coiculescu.

Este vorba de doar 11 copii, cei din clasa I și clasa a III-a făcând ore împreună. „Școala va fi complet reabilitată și va fi construit un corp nou pentru toalete, separat pentru fete, băieți, persoane cu handicap. În clădirea anexă va fi și camera centralei termice. Chiar dacă sunt copii puțini, trebuie să le asigurăm condiții bune. Și când a fost făcută această școală, acum o sută de ani, erau șapte copii. Au făcut o școală pentru șapte copii“, a explicat primarul din Arcani.

La rândul lui, primarul din Scoarța spune că elevii vor începe anul școlar în Școala Gimnazială Budieni, care este în reabilitare. „Acoperișul este aproape gata, vom finaliza și anveloparea pe partea pe care intră copiii. Nu are rost să ducem copiii la altă școală“, a spus primarul Ion Stamatoiu.

Lista ISJ Gorj cu școli la care sunt investiții care nu se finalizează la 12 sept 2019:

Școala Gimnazială nr.1 Andreești Vladimir

Școala Gimnazială Sf. Nicolae Tg-Jiu

Școala Gimnazială Godinești

Grădinița PP nr.1 Bumbești-Jiu

Școala Primară Vasile Cărăbiș Câmpofeni Arcani

Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” Tg-Jiu (internat)

Școala Gimnazială Urechești Drăguțești

Școala Gimnazială Drăguțești

Colegiul Auto Traian Vuia Tg-Jiu (atelier)

Liceul Teologic (internat + baza sportivă nerecepționată)

Școala Gimnazială prof Nicolae Caranda Glogova

Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Tg-Jiu

Școala Gimnazială Stănești

Școala Gimnazială Padeș

Școala Primară Cloșani Padeș

Școala Gimnazială Budieni Scoarța

Școala Gimnazială ”George Uscătescu” Tg-Cărbunești

Școala Primară Șomănești Telești

Școala Gimnazială Piscuri Plopșoru

Vizualizări: 1,640

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: