S-a apucat de sculptură ca să își înfrumusețeze hanul

Sculptorul bihorean din Ceica, Radu Lazăr, va fi pentru pentru o săptămână la Târgu Jiu, pentru a participa la Târgul meșterilor populari. Radu Lazăr s-a apucat de sculptură în urmă cu aproape 15 ani.

Bărbatul povestește că avea un han și s-a gândit să îmbunătățească imaginea lui cu câteva sculpturi. Ca atare a mers într-un târg unde din păcate a găsit lucrări nu tocmai frumoase, dar și foarte scumpe. Întors acasă a realizat într-o oră prima sa sculptură ajutat doar de o secure.

Bihoreanul de 49 de ani spune că trăiește împreună cu soția sa, Maria, din vânzarea sculpturilor și chiar trăiește bine. Spune că nu vrea să meargă cu lucrările sale în străinătate, ci doar în România. S-a perfecționat cu fiecare lucrare realizată și a ajuns din ce în ce mai apreciat la nivel național.

În lemn de tei sau de nuc, bărbatul sculptează şi câteva luni la o lucrare. Cel mai mult a sculptat jumătate de an la lucrarea intitulată “Luvru”. Probabil că a fost cea mai scumpă lucrare pe care a făcut-o, cea mai complexă și cea mai pretențioasă. Era o ramă cu o dimensiune enormă de 2,00 pe 2,50. Lucrarea a fost comandată de un francez și este acum în Franţa.

Radu Lazăr este prezent cu o parte dintre lucrările sale acum la Târgul Meșterilor Populari în centrul municipiului Târgu Jiu, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Spune că cea mai apreciată lucrare de târgujieni până acum la târg este Lupul dacic. Doar în prima zi a târgului Lazăr a vândut patru lucrări.

Bihoreanul spune că sculpturile care sunt făcute pentru a sta afară sunt date cu baiț pentru a rezista mai bine, iar cele de interior sunt date cu ceară.

Radu Lazăr a participat la ambele ediții ale Taberei de sculptură de la Polovragi, realizând sculpturi deosebite.

De-a lungul timpului a reprodus lucrări celebre. Lupul dacic, Burebista, Gânditorul de la Hamangia şi perechea lui, dar şi simboluri şi chipuri din istoria României sunt principala sursă de inspiraţie a lui Radu Lazăr.

Sculptorul bihorean, Radu Lazăr va sta timp de o săptămână în centrul municipiului Târgu Jiu, așa că vă invităm să îi vedeți lucrările. Nu doar ale lui pentru că și ceilalți meșteri prezenți la ediția din acest an a târgului au lucrări care merită cumpărate. Cu siguranță iubitorii de frumos au posibilitatea să găsească fiecare câte ceva.

Așadar vă așteptăm la târgul organizat în centrul minicipiului Târgu Jiu, de către CJCPCT Gorj în fiecare zi din această săptămână până duminică 25 august 2019.

Sursa: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj

Vizualizări: 828

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: