Sărbătoare mare la Tismana de Sfânta Maria

A devenit deja tradiție ca în fiecare an, pe data de 15 august, mii de gorjeni și nu numai să ajungă la Tismana. La Mănăstirea Tismana ajung cei mai mulți credincioși, pentru că lăcașul de cult poartă Hramul Adormirea Maicii Domnului. Și în bâlciul din Tismana au venit comercianți din toate colțurile țării și tot de Sfânta Maria s-a desfășurat cea de-a 46-a ediție a Festivalului cântecului, dansului și portului gorjenesc. Din păcate, vremea a dat peste cap organizarea de anul acesta.

Autoritățile locale din Tismana au organizat până la cel mai mic detaliu ziua de 15 august, numai că ploaia, dar și o pană de curent le-a dat planurile peste cap.  Pe data de 14 și 15 august, la Tismana s-a organizat cea de-a 46-a ediție a Festivalului cântecului, dansului și portului gorjenesc. Tineri talentați cu vârste cuprinse între 16 și 32 de ani, din mai multe comune din Gorj, au participat la acest festival al cărui președinte a fost Polina Manoilă. „Cred că este pentru prima dată, în 46 de ani de când facem festivalul, când plouă. Am avut și o pană de curent de aproximativ 2 ore. În prima zi a festivalului au urcat pe scenă soliștii vocali și instrumentiști, iar seara s-a încheiat cu un spectacol susținut de Ansamblul Profesionist Doina Gorjului. Am mutat festivalul în Casa de cultură, pentru că nu am avut ce face. Pe scenă au urcat laureații festivalului, după care a urmat un recital al Roxanei Croitoru și al doamnei Polina Manoilă, care este și președinta juriului. Cei care au câștigat au primit premii în bani și diplome în valoare de aproximativ 56 de milioane de lei vechi”, a declarat Marian Slivilescu, primar Orașul Tismana.

Comercianți din toată țara, la Tismana

Fără să știe că vor avea parte de vreme ploioasă, la Tismana au ajuns și anul acesta comercianți din toate colțurile țării, însă edilul crede că vânzările vor fi destul de slabe din cauza ploilor și a clienților destul de puțini. „De sute de ani avem un bâlci aici, la Tismana. Locația a tot fost schimbată de-a lungul timpului. Din păcate, anul acesta precipitațiile ne-au cam creat și aici probleme. În mod normal, bâlciul atrăgea peste 7-8.000 de vizitatori și câteva sute de comercianți din toate colțurile țării. Comercianții au venit și acum. Au venit din Bistrița Năsăud, Suceava, Sebeș și din județele învecinate. Nu știu ce câștiguri vor avea din cauza ploii”, a mai precizat primarul din Tismana.

Irineu a oficiat slujbe la Tismana

Anul acesta, slujba la Mănăstirea Tismana a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Irineu. Sute sau chiar mii de credincioși au ajuns la Tismana, unde au primit o masă după ceremonialul religios. „La mănăstire au fost slujbe, au venit foarte mulți pelerini și chiar Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu. Cei care vin la mănăstire vor servi acolo gratuit masa pentru că așa se obișnuiește în fiecare an”, a spus primarul. 

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: