Sârbe şi hore gorjeneşti în deschidere la „Cerbul de Aur“

Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ va susţine un spectacol în această seară, în deschiderea Festivalului Internaţional de Muzică „Cerbul de Aur“, desfăşurat în acest an la Braşov. Este pentru prima dată când artiştii gorjeni au fost invitaţi la acest festival. Directorul Ansamblului „Doina Gorjului“, Gheorghe Porumbel, a declarat că artiştii au pregătit hore gorjeneşti şi muzică tradiţională.

Reporter: Domnule director, Ansamblul „Doina Gorjului“ participă în acest an la Cerbul de Aur. De unde a venit invitaţia?

Gheorghe Porumbel: Invitaţia a venit din partea Televiziunii Române în urmă cu aproximativ o lună de zile şi am primit cu multă bucurie vestea că vom deschide unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din ţară. Este prima dată când suntem invitaţi la acest festival.

Reporter: Ce aţi pregătit pentru această seară?

Gheorghe Porumbel: Seara de folclor de astăzi se intitulează „Hora Satului”, motiv pentru care am pregătit o horă gorjenească în deschiderea spectacolului. Un număr de 10 perechi de dansatori profesionişti vor încinge o horă gorjenească conform obiceiurilor străvechi. La fel ca la Hora Satului, dansatorii vor juca după muzica unui taraf tradiţional, o sârbă şi o horă de mână.

Reporter: La acest eveniment participă şi interpreţi ai Ansamblului?

Gheorghe Porumbel: Sigur. Hora va fi condusă de unul dintre dansatori căruia îi vor cânta pe rând: Ion Ghiţulescu, Maria Loga şi Victoriţa Lăcătuşu. Lor li se vor alătura Ion Drăgan, Constantin Dodo Lătăreţu şi binecunoscutul instrumentist Dumitru Zamfira.

Reporter: Cât va dura spectacolul oferit de Doina Gorjului?

Gheorghe Porumbel: Spectacolul va dura aproximativ 20 de minute, începând cu orele 20.10 şi va participa şi un taraf tradiţional  format din instrumente tradiţionale precum: vioară, chitară, ţambal de gât, braci, fluier şi contrabas.

Reporter: Cât timp v-aţi pregătit pentru aceste 20 de minute?

Gheorghe Porumbel: Am început pregătirile din momentul în care am primit invitaţia, însă în mod special în această săptămână. Ne-am pregătit intens pentru acest eveniment pentru că totul trebuie foarte bine regizat. Coregraful ansamblului, Valeriu Saraolu, a pregătit o coregrafie specială care să îmbine armonios hora tradiţională cu paşi ai mai multor dansuri din zona Gorjului. Vrem ca şi de această dată să ne descurcăm ca nişte adevăraţi profesionişti.

Reporter: Veţi fi remuneraţi pentru acest spectacol?

Gheorghe Porumbel: Vestea tristă este că această criză economică din ultima perioadă a afectat şi Festivalul „Cerbul de Aur”. Organizatorii vor suporta cheltuielile legate de cazare, masă şi transport. Atât şi nimic altceva.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: