Şase primari gorjeni nu acceptă mediatorii sanitari pentru rromi

Problema mediatorilor sanitari este departe de a se rezolva. La nivelul judeţului Gorj 28 de primării trebuiau să preia până la întâi iulie mediatorii însă numai 22 au semnat protocolul cu Direcţia de Sănătate Publică. Şase primari refuză categoric să preia cadrele sanitare în ciuda faptului că există un ordin al Ministerului Sănătăţii.

În luna mai Ministerul Sănătăţii emitea un ordin prin care mediatorii sanitari treceau în subordinea primărilor din localităţile unde există comunităţi de rromi. Până la întâi iulie trebuia semnat un protocolul între Direcţia de Sănătate Publică şi cele 28 de primării vizate, prin care acestea se angajau să preia cadrele sanitare. Până la această dată numai 22 de primării au fost de acord cu ordinul ministrului, şase primari refuzând categoric şi acum semnarea protocolului. „ Pur şi simplu nu vor să preia asistenţii comunitari însă nu au de ales pentru că până la urmă îi vor accepta fiind vorba de un ordin al Ministerului Sănătăţii. Mai mult decât atât Ministrul Sănătăţii Ion Bazac ne-a cerut o listă cu primăriile din judeţ care nu vor să semneze protocolul, noi am făcut-o şi o să o trimitem.” a precizat Cătălin Manciu, Director Medical în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Primarii din Plopşoru, Băleşti, Slivileşti, Tismana şi Runcu au invocat tot felul de motive reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică pentru a nu sema protocolul prin care se angajază că preia mediatorii sanitari. „ Ne-au comunicat refuzul dumnealor de a prelua asitenţii comunitari fie telefonic fie în scris. Motivele spuse sunt diverse, ei spun că nu vor să mai facă angajări, că nu văd sensul acestor salariaţi în primărie, că nu au fonduri să-i plătească, că o să ia oamenii pe care îi vor, sau pur şi simplu vor aştepta sedinţa de Consiliu Local pentru a lua vro hotărâte. Noi am încercat să-i convingem, însă fără nici un rezultat”, a declarat Cătălin Manciu. 
Primarii trebuie să înţeleagă faptul că salariile mediatorilor sanitari sunt suportate de Ministerul Sănătăţii atâta timp cât va fi nevoie de ei în comunităţile de rromi din localităţile respective.


Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: