Şase tineri au prădat mai multe familii din Fărcăşeşti

Cazanele pentru ţuică au devenit preferatele hoţilor, cuprul fiind mult mai bine plătit la centrele de colectare, câştigurile putând fi şi de 25 de ori mai mari decât dacă vând fier vechi. Într-un sat din Fărcăşeşti nu mai puţin de opt astfel de spargeri au fost instrumentate acum de poliţişti, hoţii dând iama în casele nelocuite sau în care îşi trăiesc ultimele zile câţiva bătrâni care de abia mai merg. Toţi cei şase sunt acuzaţi de furt calificat şi riscă să stea după gratii până la 12 ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Spargerile pe care poliţiştii gorjeni le-au instrumentat în ultimele zile au avut loc în satul Timişeni, o localitate ruptă de lumea civilizată şi la propriu şi la figurat, exploatarea minieră de aici făcând ca totul să pară de pe o planetă nelocuită. Majoritatea caselor sunt părăsite, proprietarii lor venind pe aici la câteva luni pentru a vedea dacă hoţii nu le-au trecut pragul. Pentru câţiva dintre aceştia nu mare a fost mirarea să constate că hoţii chiar le trecuseră pragul beciului, din fiecare casă lipsind tocmai cazanul pentru făcut ţuica. Pe una dintre uliţele satului patru case au fost sparte la rând, una după alta, o a cincia fiind „iertată” pentru că în ea locuieşte un bătrân care şi ieri se temea pentru viaţa lui. „Eu nu pot să vă spun nimic pentru că ăştia dacă rămân liberi or să intre şi peste mine în casă şi cine ştie ce pot să-mi facă. Eu stau singur, mă şi mir că au fost doar la vecini, că peste unul tot aşa în vârstă ca mine ştiu că au intrat şi l-au furat fără nicio jenă”, a declarat bătrânul.

Şase indivizi după gratii

Cu mai mult curaj a fost Ion Vinulescu, un bătrân de 85 de ani, care ne-a povestit că hoţul a furat cazanul cu el de faţă. „Eram în curte şi l-am văzut pe unul de aici din sat cum iese de la mine din beci cu nişte sârme în braţe. M-a şi împins ca să îşi facă loc. A fugit prin grădină către deal şi dus a fost. El o fi crezut că sunt bătrân şi nu-l văd, dar m-am prins repede că era unul de aici din vecini”, povesteşte bătrânul care de abia mai merge prin curte. Acesta i-a povestit fiului său scena respectivă, iar când au intrat în beci au constatat că le dispăruse cazanul. Ca urmare au anunţat Poliţia, iar acum nu mai puţin de şase indivizi sunt după gratii, toţi fiind acuzaţi de furt calificat. Unul dintre suspecţi este minor, iar un altul este considerat „creierul”, la el fiind depozitate cazanele furate până când erau sparte şi duse la centrele de colectare a fierului vechi. Tatăl vitreg al acestuia spune că el nu a ştiut nimic despre cele întâmplate, deşi în „reţea” era implicat şi un nepot al său. „Păi credeţi că mi-au spus mie ceva. Aveau tupeul ăsta? Îi cocoşam dacă ştiam eu ce fac ei, mai ales că sunt şi eu agent de pază şi mă ştie lumea prin sat. Acum poate or să mă considere şi pe mine tăinuitor, că dacă erau aduse la mine cazanele furate se pot gândi că ştiam şi eu, dar habar nu am avut de ce făceau ei”, spune bărbatul.

Kilogramul de cupru este vândut aici cu 20 de lei, în timp ce fierul vechi este de aproape 25 de ori mai ieftin. Suspecţii prezentaţi ieri la instanţă pentru a li se emite mandate de arestare preventivă au spus că „de foame” au furat cazanele.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: