Scandal în fața obștii din Novaci. Pădurea, dată austriecilor! - VIDEO

Zeci de persoane din localitatea Novaci, dar și din Baia de Fier, au protestat duminică după-amiază în fața Obștii ”Bălcești Vlădoi”. Președintele acestei obști împreună cu alți 6 consilieri ar fi semnat un contract de concesiune cu o firmă austriacă pentru a fi realizat un fond de vânătoare, fiind vorba despre aproximativ 700 de hectare. Aparținătorii terenurilor spun că habar nu aveau despre acest lucru și vor rezilierea contractului.  

Scandal în casa la Novaci chiar în fața Obștii, acolo unde au participat circa 80 de cetățeni. Totul a plecat de la concesionarea unui teren în suprafață de aproximativ 700 de hectare cu vegetație forestieră și pășune. Contractul este legat de realizarea unui complex de vânătoare  și a unor crescătorii de vânat, iar perioada este de 49 de ani. În privința redevenței, suma prevăzută în contract este de 5000 de euro pe an. Revolta proprietarilor a constat în faptul că pe această perioadă nu mai au acces la terenurilor lor, iar acest lucru i-a enervat la culme. Mai mult, cetățenii spun ca habar nu au avut ce a semnat președintele obștii.

”De ce s-a lucrat  fără ca noi să știm? Ne trezim că ne închid plaiul nostru. Nu mai putem să intrăm nici după ciuperci. Este un contract ilegal. Cerem să fie reziliat(...) Nu mai vrem să fim furați, să se rezilieze contractul, să dea cu cheia și să plece acasă”, au spus localnicii.

Conform contractului de concesionare, firma respectivă avea dreptul a exploata în mod direct bunurile. Președintele obștii, Chiriac Ionică, spune că va lua legătura cu firma respectivă, iar contractul va fi reziliat.

”Este o suprafață de 680,5 hectare în care se intenționa realizarea unui țarc de vânătoare. Se dorea să se aducă cerbi, mufloni și mistreți. S-a considerat a fi un lucru benefic material, din punctul meu de vedere. Aveam securizată obștea prin îngrădire, condițiile specificate se respectă”, a spus președintele.

Firma respectivă a început deja să îngrădească o suprafață de 700 de hectare, fiind tăiați anumiți arbori pentru a putea face lucrările.

Vizualizări: 15,570

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: