Scandal la Cariera Lupoaia. Ce reclamă ecologiştii!

Ecologiștii de la Bankwatch România au reclamat CE Oltenia la Garda de Mediu, pentru că a pus în funcțiune utilajele la Cariera Lupoaia, chiar dacă acordul de mediu obținut pentru extinderea unității miniere a fost suspendat de instanță. Comisarii de mediu au anunțat că vor face vineri, 10 martie, un control la această carieră, dar că nu pot lua o măsură de moment, ci doar atunci când magistrații vor da o decizie definitivă în acest caz. Conducerea CE Oltenia vine cu o explicație care ar putea calma spiritele.

Reprezentanții Asociației Bankwatch România au mers joi, 9 martie, la Cariera Lupoaia pentru a vedea dacă excavatoarele funcționează. Și au constatat că se lucra de voie. Ecologiștii spun că utilajele nu ar trebui să mai extragă cărbune sau să haldeze, deoarece acordul de mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, pentru extinderea Carierei Lupoaia, a fost suspendat de magistrații Tribunalului București, printr-o decizie dată la începutul acestei luni.

„Suntem în județul Gorj, la Cariera Lupoaia, care de pe data de 3 martie are acordul de mediu pentru extindere suspendat. Am ajuns aici și vedem că un excavator funcționează, mașinile de haldat de asemenea funcționează. Vom suna la Garda de Mediu pentru a vedea dacă funcționează ilegal aceste utilaje. Conform deciziei instanței, din 3 martie, această carieră nu mai are un acord de mediu valabil și nu ar trebui să funcționeze”, a spus Alexandru Mustață, reprezentant al Bankwatch, într-un video realizat la Cariera Lupoaia, postat pe pagina de facebook a asociației.

 

„Nu putem interveni”

Conducerea Gărzii de Mediu Gorj a spus că nu poate lua măsuri în acest caz pentru că Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a contestat decizia magistraților Tribunalului București. „Este vorba de acordul nr.4/2016 emis pentru Cariera Lupoaia. Decizia nu este definitivă. Agenția face recurs. Până nu avem o hotărâre definitivă, nu putem să intervenim. O să facem niște constatări acolo și vom răspunde la sesizarea Bankwatch”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Bankwatch: Garda de Mediu face confuzie

Cei de la Bankwatch nu se lasă. Spun că vor face demersuri la autoritățile centrale dacă Garda de Mediu Gorj nu ia măsuri. „Nu este așa, le-am spus și telefonic când am sunat la Garda de Mediu. Este articolul 14 din legea 544/2009 care spune clar: hotărârea este executorie de drept. Nu este ca la anulare când actul este anulat abia la sentința definitivă. La suspendare nu este așa. Tocmai pentru că este vorba de un prejudiciu iminent, există posibilitatea să se creeze niște pagube foarte mari asupra mediului, suspendarea este valabilă imediat ce se pronunță instanța. Vom sesiza Garda Națională de Mediu”, a comentat Alexandru Mustață.

Director CEO: Nu lucrăm pe extindere  

Șeful Direcției Miniere din cadrul CE Oltenia spune că la Cariera Lupoaia nu se lucrează pe extindere. „Dacă n-ar funcționa legal, cariera n-ar fi în funcțiune. Acordul este pentru extindere, nu pentru funcționarea actuală. Cariera funcționează normal, nu e pe extindere. Încă nu se lucrează pe extindere. S-a făcut documentația pentru extindere, au fost discuții la nivelul comunității locale, s-a obținut acordul de mediu, dar la Lupoaia încă nu s-a ajuns să se lucreze pe extindere”, a comentat Gheorghe Dobrițanu, directorul Diviziei Miniere a CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia intenţionează să extindă cariera cu 1.028 de hectare, din care peste 500 de hectare sunt în prezent ocupate de pădure.

Vizualizări: 2,642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: