Director din CEO: În iarna 2015-2016 am avut stocuri pentru două zile

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de investiții de 500 de milioane de lei pe an, a declarat, joi, directorul Ionel Ilie, la o conferință pe energie. El a comentat și declarațiile legate de lipsa stocurilor de cărbune pentru a asigura necesarul de energie. Ilie spune că în iarna lui 2015 erau stocuri doar pentru două zile. Laurențiu Ciurel a fost director al CE Oltenia până în decembrie 2015, imediat preluând conducerea Laurențiu Ciobotărică. Practic, Ilie arată că nici Ciurel nu-și făcea stocurile de cărbune.

Ionel Ilie a recunoscut și că stocurile nu au fost la nivelul dorit, una dintre cauze fiind problemele din infrastructura feroviară. Cât despre scandalul stocurilor, Ilie aduce lămuriri. „Este a şaptea iarnă în care ne-au trecut gloanţele pe la urechi. Anul acesta am fost criticaţi că mai aveam cărbune pentru patru-cinci zile. Era fals. Era aşa doar dacă n-ar fi venit nimic de la producţie pentru patru-cinci zile. Iarna trecută am mai avut (stocuri – n. r.) pentru două zile. Asta nu ştie nimeni, dar am spus-o la toată lumea. Aşa este în fiecare iarnă”, a spus oficialul CE Oltenia, citat de Agepres.

Ilie a spus că stocurile se fac începând cu luna iunie, dar în 2016 s-a funcționat bine și vara și de aceea cantitatea de cărbune din depozite a scăzut considerabil. El a susţinut că au existat inclusiv probleme tehnice la grupurile din cadrul companiei, cauzate de lipsa reparaţiilor. „Unele grupuri nu au mai fost reparate de ani de zile. O să ajungem iarna viitoare mai rău, dacă nu înţelegem că grupurile au nevoie de reparaţii. (…) Avem un necesar de investiţii total de 500 de milioane de lei anual”, a mai spus Ilie, adăugând că, anul trecut, compania a plătit statului un miliard de lei prin taxe şi impozite.

„Ar fi dezastru dacă Oltenia dă faliment”

Potrivit acestuia, o problemă mare a producătorului este faptul că sistemul energetic se bazează pe cărbune doar în perioade de consum maxim, adică 2-3 luni pe an.

„Niciun furnizor de echipamente nu-ţi furnizează gratis, niciun furnizor de servicii nu face gratis. Cum să asiguri disponibilitatea la grupuri de peste 300 de MW când ai producţie de 2-3 luni pe an? Este imposibil. Ar fi dezastru pentru România dacă Oltenia dă faliment. Din păcate, ne bazăm pe Oltenia 2-3 luni pe an: iarna şi, dacă este secetă, vara”, a adăugat Ilie.

Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: