Scandal la Mătăsari. Canalizare blocată pentru o palmă de pământ

Oricât ar părea de greu de crezut, dar cu câteva zile înainte ca lucrările de modernizare a rețelei de canalizare din Mătăsari să fie finalizate, autoritățile au luat decizia de a le opri. Primarul Gheorghe Gașpăr nu a luat decizia respectivă pentru că nu a avut ce face, ci pentru că nu a ajuns la o înțelegere cu un localnic.

Omul nu vrea ca rețeaua de la canalizare să treacă pe pământul pe care îl consideră al său, asta în timp ce primarul spune că terenul este al autorităților locale. Din tot scandalul respectiv nimeni nu are de câștigat nimic, ci doar faptul că nu ne dezmințim și reușim să ne înecăm din nou ca țiganul la mal atunci când credeam că lucrarea e gata.

„Sunt de acord, dar să-mi dea bani!”

Ion Pasăre este o rudă a primarului de la Dragotești, Vili Pasăre, pe raza acestei comune fiind amplasată stația de epurare de la Mătăsari. Nemulțumitul a reușit marți să îi aducă la marginea grădinii sale pe primarii celor două comune, fără ca vreunul să-l convingă că greșește.

 

Bărbatul spune că pe pământul său nu va trece nicio conductă atâta timp cât nu este despăgubit. „Cer să mă despăgubească pentru că e pe proprietatea mea canalizarea lor. A zis domnul primar că trece cum vrea pentru că vine cu Poliția și mascații. I-am cerut 200 de milioane de lei vechi inițial, dar acum nu mai vreau atât. Să îmi dea un miliard dacă nu i-a convenit cât am cerut inițial și să vină și DNA-ul să verifice lucrările astea de un milion de euro, că i-au intrat banii în cont domnului Gașpăr. M-am dus la negocieri cu dumnealui pentru că m-a trimis și dl. primar Vili Pasăre, de la Dragotești. I-am spus că sunt de acord să treacă conducta, dar să-mi dea și mie bani pentru că am copii la școală și plătesc lunar câte 7 milioane pentru ei. Eu am plătit impozite din 1996 încoace, iar pământul a fost al bunicului meu, care mi l-a lăsat moștenire, ca să fie clară treaba”, declară proprietarul.

Ambiția îl costă

Primarul Gheorghe Gașpăr a venit cu documente în fața lui Ion Pasăre, dar nu a fost chip să îl convingă de faptul că pământul nu îi mai aparține lui de mult timp, ci Primăriei Mătăsari. Locul pe unde ar urma să treacă conducta e prin „capul grădinii”, care reprezintă o extindere a proprietăților pe care localnicii le au până în marginea unui pârâu.

Nimeni nu le-a cerut socoteală până acum pentru asta pentru că suprafața în discuție e mică. „Sunt documente care arată clar că în anii 70 când s-a făcut lucrare pe aici bunicul dumnealui a fost despăgubit. Noi acum nu facem decât să modernizăm rețeaua de canalizare. Practic, venim cu o conductă nouă pe lângă cea veche, care e deja în pământ. Dumnealui nu are dreptate, îl vom da în judecată și îi cerem daune pentru că am fost nevoiți să oprim lucrările chiar acum cu câteva zile înainte să finalizăm proiectul. După asta se strică vremea și cine știe când mai putem lucra, plus că aveam de respectat niște termene”, spune Gașpăr.

Nicio șansă de împăcare

La conflictul de marți a asistat mut de uimire și primarul Vili Pasăre. N-a avut nicio șansă să își convingă ruda să renunțe la pretenții. „I-am spus că sunt proiecte greu de realizat și știu cât a luptat colegul de la Mătăsari pentru lucrarea asta. Dacă nu înțelege, o să urmeze calea instanței, pentru că proiectul a trecut pe la multe instituții, inclusiv pe la Oficiul de Cadastru, iar regimul terenului e clarificat în acte. Sper să reușim o aplanare a conflictului pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit”, a declarat și edilul de la Dragotești.

Vizualizări: 6,751

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: