Scandal pe bani între preotul şi aleşii locali din Turcineşti

Consilierii locali din Turcineşti au decis încă din toamna trecută alocarea unei sume de bani pentru refacerea picturii bisericii. Primarul refuză să vireze banii pe motiv că aleşii locali ar fi votat în bătaie de joc. Preotul este decis să caute dreptatea în instanţă.

Biserica din Turcinești a împlinit anul trecut 110 ani și la ceremonia religioasă a participat Mitropolitul Olteniei Irineu. Preotul paroh a luat atunci decizia să refacă pictura interioară a lăcașului de cult. Lucrarea costă 1 miliard de lei vechi, iar consilierii au hotărât să-l ajute pe preot. La ședința ordinară a Consiliului Local din luna septembrie, aleșii locali au aprobat suma de 500 de milioane de lei vechi pentru terminarea picturii bisericești, însă primarul refuză acum să dea banii la biserică. „Majoritatea consilierilor locali  am votat în luna septembrie să dăm pentru pictura bisericii suma de 500 de milioane de lei vechi, dar primarul refuză să-i mai dea banii preotului. Acesta vine la fiecare şedință a consiliului local în speranța că primește banii. Am înțeles că lucrările ar fi stagnat tocmai din lipsa banilor”, a explicat consilierul PP-DD Comănescu.

Primar: Consilierii au votat în bătaie de joc

Primarul din Turcinești nu are de gând să dea acești bani din bugetul local bisericii. Vasile Gogălniceanu are și un motiv să nu respecte hotărârea luată de aleșii locali. „Au votat în bătaie de joc. La şedința respectivă ne gândeam să găsim 20-30 de milioane de lei vechi, pentru că mai mult nu avem. Nu putem lua de la drumuri sau de la alte lucrări să dăm la biserică. Atunci un consilier a propus în bătaie de joc suma aceasta de 500 de milioane de lei vechi, noi practic am rămas blocați. Au suspus la vot și s-a aprobat.  Noi nu știam ce bani aveam. Nu terminasem cu încasările.  Nu avem de unde să dăm banii ăștia. Să vedem acum când vine bugetul dacă putem să dăm ceva”, a explicat primarul.

Preotul acționează primăria în instanță

Preotul paroh din Turcinești speră să rezolve pe cale amiabilă această problemă. Va merge şi astăzi la şedința de Consiliu Local să vadă cum stau lucrurile. Dacă nu va primii bani se vede nevoit să acționeze primăria în instanță. „Lucrările au stagnat, pentru că nu mai avem bani să le continuăm. O să mai insist la primărie să primesc banii. Mi s-a spus să mai aștept până vine bugetul. Dacă nu se rezolvă o să fac acțiune în instanță pentru că este o hotărâre de consiliul local”, a precizat preotul.

SURSE

Surse neoficiale susțin că primarul vrea să-l determine pe preot să strângă bani de la enoriași. Ca să facă rost de suma care-i mai trebuie pentru finalizarea picturii, ar trebui ca fiecare familie din Turcinești să contribuie cu 300 de lei anual.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: