Scandalul cavourilor-vilă, faza controalelor și explicațiilor

Scandalul iscat în jurul cavourilor ridicate de romii din Pișteștii din Deal, comuna Scoarța, în cimitirul satului, continuă cu justificări din partea autorităților locale, a reprezentanților comunității respective, dar și cu primele controale făcute de inspectorii Direcției de Sănătate Publică.

Reprezentanţii DSP Gorj au mers joi la cimitirul din Scoarţa pentru a se convinge despre realitatea din teren și i-au cerut preotului să se prezinte luni cu documente la sediul instituției pentru a putea explica situația controversată de acolo. Purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, Elena Pițian, spune că autoritățile locale aveau competența legală pentru a stopa ceea ce a devenit deja un fenomen, legea precizând clar adâncimea la care trebuie îngropați morții. „Conform legii sanitare, o înhumare se face la o adâncime de cel puțin 2 metri, iar orice construcție pe verticală trebuie să aibă autorizație de construcție. Bineînțeles că primarul este cel care eliberează autorizația și trebuie să știe exact ce se întâmplă pe raza localității”, afirmă Pițian.

„Nu sunt cavouri. Sunt case de locuit”

Inspectorii DSP Gorj au mers în control la cimitirul plin cu cavouri și s-au crucit când au văzut ce au putut să ridice romii acolo. Până și primarul Ion Stamatoiu recunoaște că acele construcții sunt, de fapt, niște case, palatele din cimitir nefiind nici pe placul edilului din Scoarța. „Nu sunt cavouri construcțiile acestea. Sunt case de locuit. Se află la suprafața pământului. Morții sunt deasupra pământului. Probabil Mitropolia, că tot s-a ajuns cu discuții acolo, va face ceva. Împreună, în cadrul legii, vom căuta o soluție. E păcat ca dintr-o neglijență produsă în timp să se ajungă aici. Cu ani în urmă s-a dat la o parte gardul, a plecat preotul, s-a făcut un rând de cavouri, a plecat iar preotul și s-a mai făcut un rând, iar acum au ieșit până la drum și nu trebuia așa ceva”, declară edilul.

Şi-au renovat mormintele vechi

În ceea ce privește puterea pe care o are ca autoritate locală, Stamatoiu spune că nu primăria gestionează cimitirul și nu autorizează cavourile de acolo, biserica având responsabilitatea respectivă. „Din punctul nostru de vedere și al regulamentelor de administrare a cimitirelor, nu ar trebui autorizație. Așa se specifică acolo. Autorizația ar trebui dată tot de dânșii, de biserică, noi avem domeniul public și ce e acolo nu ține de Primăria Scoarța. Ca și cetățean nu îmi place nici mie ce e acolo. E o imagine proastă și pentru comunitatea de romi și pentru biserica de acolo, căreia i s-a luat fața prin aceste construcții. E o imagine proastă și pentru cetățenii care stau în vecinătatea acestui locaș de cult”, declară primarul. Edilul a reușit de miercuri încoace să oprească lucrările care se executau la un cavou despre care toată lumea spune că îi aparține afaceristului Ion Bârcină, alias Dan Goeru. Acesta este clădirea cea mai impozantă, fața bisericii fiind aproape de neobservat dacă nu ar mai exista turla.

Situația respectivă începe să nu le mai placă nici măcar reprezentanților etniei, unul dintre consilierii din cadrul Primăria Scoarța care se ocupă de problemele romilor fiind de acord că s-a cam sărit calul. Pantelică Pătru declară însă că lucrurile nu sunt atât de grave întrucât, de fapt, romii doar și-au renovat mormintele vechi. „Nu s-a făcut profanare de morminte. Acolo doar le-au renovat pe cele vechi. S-a dat jos ce era vechi și s-a făcut totul nou, cu compartimente, așa cum se face acum. E adevărat că vecinii de acolo sunt nemulțumiți, dar lucrurile au început de vreo zece ani și de atunci trebuiau opriți”, spune reprezentantul romilor din Scoarța.

Vizualizări: 1,658

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: