Scandalul de la Cariera Roșia, faza pe... șopârle

Organizația de mediu care a blocat activitatea în Cariera Roșia revine cu câteva explicații și încearcă să motiveze că excavările ar pune în pericol mai multe specii de nevertebrate, pești sau reptile. Habitatele lor ar fi puse în pericol de continuarea activității miniere. În replică, oficialii companiei transmit că vorbim, de fapt, "de șopârle și gușteri, care sunt peste tot în țară și nu se află doar în arii protejate".


"În apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului) care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care contribuie la păstrarea echilibrului ecologic. De asemenea, locuitorii din jurul carierei acuză de mult timp probleme cu poluarea aerului și fonică, lipsa apei potabile din cauza distrugerii pânzei freatice sau case surpate", a transmis Bankwatch. 


În loc să-i intereseze oamenii, îi interesează niște reptile care sunt peste tot prin țară, a reacționat managerul companiei energetice. 


„Invocă existenţa unor specii de reptile, şopârle, guşteri, care sunt peste tot în ţara asta. Nu sunt nişte reptile aflate doar în zone protejate. Din ce ştiu eu, aceste ONG-uri sunt finanţate de nişte state din jurul nostru, a căror producţie de cărbune, în ultima perioadă, au crescut, nu au scăzut. Invocă aceste reptile despre care spun că sunt protejate, dar se găsesc peste tot fără să-i intereseze starea socială a oamenilor, siguranţa sistemului energetic. Vedem cum preţul la gaze este tot mai mare, iar la ora aceasta, energia pe gaze este mult mai mare decât cea pe cărbune”, a reacționat Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Vizualizări: 4,169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: