Școli aproape goale, la câțiva kilometri de Târgu Jiu

Tot mai goale rămân şcolile din satele din Gorj. Nu doar în satele izolate este această problemă. O regăsim şi în apropiere de Târgu Jiu. La doar câţiva kilometri distanţă de municipiu, la Turcineşti, sunt două sate unde şcolile funcţionează cu doar şapte copii. Autorităţile promit să nu desfiinţeze şcolile chiar dacă numărul copiilor scade de la an la an, iar în comună se nasc puţini bebeluşi. În acest an, şase copii s-au născut în întreaga localitate.

În satele Rugi şi Horezu funcţionează două şcoli primare, pe lângă cea gimnazială din centrul localităţii Turcineşti. În cele două şcoli primare, copiii îi poţi număra pe degete. Sunt câte şapte la fiecare şcoală. Şi aceştia învaţă simultan.

La Horezu, predă învăţătorul Ion Popescu. Mai are un an până la pensie şi nu ştie dacă va mai rămâne apoi la catedră. „Un învăţător nu poate să predea decât la maximum patru clase. Doi copii care trebuiau să fie în clasa a IV-a au trebuit să plece la o altă unitate de învăţământ de pe raza comunei, la şcoala din satul vecin, de la Rugi. În mod similar, s-a întâmplat acum doi ani, când la Rugi erau cinci clase şi a trebuit să renunţe doamna la cinci clase. La clasa pregătitoare, în acest an, mi-a venit un singur elev. Locuieşte în ultima casă de pe ultima uliţă din sat şi nu puteam să-l trimit pe acest copil să fie la ora 8, la şcoala de la Rugi”, a mărturisit învăţătorul Ion Popescu.

Dascălul este cel care se ocupă cel mai mult de şcoala din sat, o şcoală care are şi o poveste aparte. „A fost construită în locul unei foste biserici. Ea nu a funcţionat niciodată ca biserică, a fost o tentativă de a construi o biserică şi s-a oprit pe la începutul anilor 1900, dar câteva zeci de ani a stat în stadiul de construcţie fără acoperiş. Ştiu acea biserică, doar zidurile erau făcute, s-a dărâmat şi pe locul fostei biserici s-a construit această şcoală. Şi acum se vede că, în locul unde a fost altarul, pur şi simplu nu mai creşte iarba”, a mai spus dascălul.

Şcoala din Horezu este încălzită pe lemne. Proviziile au fost făcute deja pentru ca elevii să nu tremure de frig în iarna care urmează. Toţi copiii de aici învaţă simultan. Momentan, toţi cei şapte stau într-o singură clasă.

Când va fi definitivat orarul, dascălul va lucra cu ei pe rând şi pe clase. „Lucrez decalat cu copiii. Faptul că sunt toţi şapte acum de dimineaţă este pentru că nu s-a definitivat orarul profesorilor care predau la I-IV, respectiv profesorul de sport, de engleză, religie. S-a făcut orarul, dar ca la noi la nimeni. Marţi am stabilit orarul cu doamna profesoară de engleză, iar ieri doamna care este titulara şcolii şi-a rezolvat problema la Şcoala nr. 1 din Târgu Jiu şi a lăsat catedra baltă. Inspectoratul Şcolar nu ne-a lăsat aşa. Ne-a trimis pe altcineva în loc: o doamnă care este gravidă şi, peste două luni, intră în concediu medical”, şi-a spus oful învăţătorul Ion Popescu.

107 copii în toată comuna

La nivelul întregii localităţi, unde mai trăiesc acum peste două mii de oameni, sunt puțin peste 100 de copii. Cei mai mulţi sunt aduşi cu microbuzele şcolare în centrul comunei. Ceilalţi studiază mai aproape de casă.

„Este şcoală gimnazială în centrul comunei, cu învăţământ primar, grădiniţă şi învăţământ gimnazial şi mai avem două structuri, două şcoli primare, în satele Rugi şi Horezu. La nivelul unităţilor de învăţământ, anul acesta sunt 107 preşcolari şi elevi. În cele două sate, numărul este foarte mic. Sunt şapte la şcoala din Rugi, 7 la şcoala din Horezu. Este învăţământ simultan. La Şcoala Primară Horezu, avem clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a şi a III-a, iar la Şcoala Primară Rugi, avem clasa pregătitoare, clasa a III-a şi clasa a IV-a”, a explicat Cecilia Roşulescu.

Autorităţile caută soluţii să convingă tinerii să nu se mute la oraş şi să rămână în comuna lor natală şi tot acolo să-şi educe copiii. „Şcolile se vor menţine indiferent de ce greutăţi vor fi şi încercăm să convingem părinţii să rămână în şcolile noastre, să nu mai meargă la oraş. Şcolile noastre sunt dotate, profesorii sunt foarte bine pregătiţi. La acest moment, este în scădere natalitatea şi parcă s-a mai făcut un pas. Încearcă oamenii să rămână aici poate şi datorită investiţiilor făcute în ultima perioadă pentru că toată localitatea este în construcţie”, a explicat primarul din Turcineşti, Dumitru Modrea.

Galerie foto



Vizualizări: 2,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: