Școlile de Arte și Meserii revin în licee

Școlile de Arte și Meserii (SAM) vor reveni în programa școlară începând de anul școlar viitor. Aceasta este și dorința conducerii Inspectoratului Școlar Județean Gorj, care susține că din anul școlar viitor clasele care formează competențe practice vor reveni în școli. Deja directorii s-au interesat de această inițiativă, pe care o privesc cu ochi buni.

”Eu doresc reînființarea Școlii de Artă și Meserii la nivelul liceului nostru. La ”Magheru” a fost o școală de dimensiuni, dar noi prin intermediul acestor unități aveam parteneriate cu agenții economici pentru a asigura forță de muncă pentru ajutarea economiei din județ”, spune Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Conform directorului acestei instituții, școlile de arte și meserii au fost desființate în urmă cu patru ani, însă ultima generație a ieșit de pe băncile școlii anul școlar trecut. ”Ar fi un lucru bun ca aceste școli de arte și meserii să revină, pentru că aici există un mod de formare prin prisma căruia elevii capătă deprinderi și competențe cerute pe piața muncii. Noi aveam 60 de elevi care beneficiau de o instruire practică pe parcurs îndelungat”, mai afirmă Marius Buzera. De aceeași părere este și directorul Liceului Tehnic Nr.2 din municipiul Târgu Jiu, Ion Botanciu. ”În școlile tehnice se dorește acest lucru pentru că ele ne ajută foarte mult. Mai sunt și elevi care doresc să învețe o meserie, iar agentul economic își dorește același lucru. Nu e un lucru rău că se revine la Școlile de Artă și Meserii. Dacă Ministerul Educației ne va impune un anumit procent pentru școala profesională trebuie să îl respectăm și să ne orientăm în funcție de spațiu și de agenți economici”, afirmă Ion Botanciu, directorul Liceului Tehnic Nr.2. În acest fel s-ar reduce și numărul mare de picați de la examenul de bacalaureat, având în vedere faptul că elevii de la ȘAM nu trec printr-o astfel de sesiune de evaluare, având ocazia să opteze pentru un liceu seral.

REÎNFIINARE

Conducerea Inspectoratului a avut deja o întâlnire cu directorii liceelor cu profil tehnic în cadrul căreia s-a discutat acest aspect. Aceste profiluri se vor aplica de anul viitor în unitățile de învățământ cred că și la clasa a IX-a și a X-a. Va fi vorba de două tipuri de profesională. Directorii liceelor tehnice sunt interesați și doresc reînființarea Școlilor de Arte și Meserii, spune Justin Paralescu,.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: