Şcolile din Gorj nu-şi permit autorizaţii ISU şi investiţii în toalete!

Amenzi de mii de lei, dar şi cereri mai multe, la şcolile din Gorj! Începând cu noul an şcolar 2016-2017, unităţile de învăţământ din Gorj vor trebui să aibă, pe lângă avizul sanitar, şi aviz de securitate la incendiu. Efectele “Colectiv” se resimt, însă, dar acest lucru nu vine ca element de noutate singular. Mai multe şcoli au fost deja amendate din cauză că nu au toalete speciale pentru copii cu dizabilităţi.

Guvernul a decis ca toate şcolile din ţară, implicit cele din Gorj, să obţină avizele de securitate la incendiu şi asta, după tragedia din clubul bucureştean “Colectiv”. La nivelul jdueţului Gorj, mai bine de jumătate din instituţiile de învăţământ vor avea nevoie de acest aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, însă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ion Işfan, se arată contrariat de această situaţie. Asta, deoarece procedura de obţinere a avizului ISU este una destul de greoaie, dar şi costisitoare.  Nu se ştie câţi primari din Gorj vor reuşi acest lucru, întrucât nu au fondurile necesare obţinerii avizului de la pompieri. Mai mult decât atât, experţii în domeniu sunt foarte puțini în Oltenia, în jur de 5-6. „Am discutat şi cu ISU şi cu directorii. Discutăm şi cu primarii. A fost o întâlnire la Prefectură cu primarii, o videoconferinţă cu Ministerul Dezvoltării. Şcolile trebuie să aibă aviz de securitate la incendiu. Sunt acum clădiri la care nu s-a umblat niciodată şi au avizul de securitate la incendiu. Celelalte trebuie să fie aduse în situaţia de a avea. Gorjul are deja jumătate din şcoli care au avizul acesta. Sumele de autorizare sunt foarte mari, câte 2000-3000 de euro pentru o clădire şi primăriile n-au bani”, a precizat Ion Işfan, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Există comune unde, pe raza lor se află mai multe unităţi educaţionale şi atunci administraţia locală nu îşi va permite să obţină astfel de aviz pentru toate.

Amenzi

O altă situaţie ridică probleme directorilor de şcoli din Gorj. După ce mai multe şcoli şi grădiniţe din Gorj au funcţionat cu toalete în fundul curţii, acum se doreşte înfiinţarea de astfel de grupuri sanitare speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. Primele amenzi aplicate de inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au şi apărut şi sunt destul de mari. „Sunt nişte domni de la AJPIS şi amendează directorii de şcoli că nu au toalete pentru persoanele cu dizabilităţi. Amenda este de 3000 de lei în 24 de ore, adică 6000 de lei. (...) Dacă eu nu am copil cu dizabilităţi în şcoală, de ce să am astfel de toaletă?”, a mai spus uimit Işfan. Sute de şcoli de la nivelul judeţului Gorj vor trebui să pună la punct aceste detalii, altfel, din toamnă se vor număra amenzile şi nu bobocii.

Vizualizări: 356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: