Şcolile din Gorj, obligate să colecteze selectiv deşeurile

Şcolile din judeţul Gorj sunt obligate să îşi instaleze containere speciale pentru deşeuri. Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au demarat deja controale în şcoli şi au dispus ca până în luna februarie toate şcolile să ia măsuri privind colectarea selectivă a gunoaielor. Amenzile pentru nerespectare prevederilor legii sunt între 500 şi 3.000 lei.

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au început deja controalele în unităţile de învăţământ pentru a vedea în ce stadiu se află acestea. „În baza legii privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice am mers în şcoli şi le-am dat termene de conformare, cu precizarea că în luna februarie vom veni din nou în control. Cei care trebuie să asigure recipientele sunt ordonatorii de credite, iar acestea trebuie plasate în birouri, pe holuri sau în curte”, spune Simona Cornea, purtător de cuvânt al Gărzii de mediu Gorj.

Petre Ciungu, directorul Colegiului Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu, spune că pentru a achiziţiona aceste recipiente se va adresa Primăriei Târgu Jiu. „Au venit cei de la Garda de Mediu Gorj în control şi ne-au dat termen ca până în luna februarie a anului viitor să instalăm containere în scoală pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Noi nu am avut astfel de recipiente până acum şi nu avem decât să ne conformăm cerinţelor. Nu avem decât să cerem de la Primăria Târgu Jiu bani pentru a instala în şcoală aceste recipiente”, spune Petre Ciungu. 

Note scăzute la purtare dacă gunoiul nu e colectat selectiv

Una dintre unităţile care colectează gunoiul selectiv este Liceul Tehnic Nr 2 din Târgu Jiu. Ion Botanciu, directorul liceului, spune că a achiziţionat pubele pentru deşeurile din hârtie şi carton şi a avut un contract încheiat cu firma Polaris pentru ridicarea acestora. „Noi am amplasat europubele în curtea şcolii, iar cei de la Garda de Mediu ne-au spus să punem recipiente pe fiecare etaj. Nu avem decât să facem un act adiţional cu Polarisul ca aceştia să ridice gunoiul separat”, spune Ion Botanciu.

Deşeurile din hârtie sau materiale plastice sunt colectate selectiv şi la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”. Pentru elevi s-a întocmit chiar şi un regulament, care atrage scăderea mediei la purtare în cazul în care este încălcat. „În fiecare clasă am amplasat recipiente în care să fie aruncate deşeurile de hârtie, plastic sau aluminiu. O dată pe lună se ridică aceste deşeuri. Avem chiar şi un regulament propriu ce prevede mustrarea în faţa colectivului de elevi, amenzi în valoare de 10 lei sau scăderea notei la purtare dacă gunoiul nu se colectează selectiv”, spune Marius Buzera, directorul unităţii.

Recipientele vor avea diferite culori, în funcţie de deşeurile colectate. Astfel, culoarea albastru va corespunde deşeurilor din hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb pentru deşeurile din sticlă. Acestea vor fi plasate pe holuri, în clase sau în birouri şi în curtea şcolii.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: