Şcolile din judeţ, verificate din punct de vedere sanitar

Înainte de începerea anului şcolar unităţile şcolare din judeţ vor fi inspectate de echipe mixte formate din reprezentanţi ai DSP Gorj, Inspectoratului Şcolar şi ai Prefecturii Gorj. Rolul acestor controale este acela de a verifica dacă unităţile corespund din punct de vedere igienico-sanitar şi dacă există sau nu autorizaţie în acest sens. Acolo unde nu există acest aviz din partea autorităţilor vor fi dispuse măsuri de remediere. Anul trecut, circa 20 de unităţi au funcţionat deşi nu aveau autorizaţia sanitară de funcţionare.

Fiecare unitate şcolară îşi depune dosarul de autorizare sanitară în momentul în care le expiră autorizaţia, iar cei care nu au avut autorizaţie şi au avut un termen de remediere sau un plan de conformare, solicită autorizare în momentul în care termină de efectuat acele lucrări. „Vom avea echipe care vor controla unităţile şcolare. Se va verifica modul în care se respectă condiţiile igenico sanitare, dacă unităţile au autorizaţii sanitare, iar cadrele didactice să aibă analizele efectuate. Până începe anul şcolar unităţile trebuie să-şi depună documentele pentru obţinerea autorizaţiei, dar sunt unităţi de învăţământ la care anul de autorizare expiră, să spunem în februarie-martie. Cei care nu întrunesc condiţiile pentru autorizare, primesc planul de conformare pentru a putea să remedieze deficienţele. Colegii mei vor efectua controale pe parcursul anului pentru a vedea dacă se respectă acest plan de conformare. O şcoală poate fi închisă dacă nu are apă potabilă sau abateri foarte grave de la normele de igienă”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.   

Zeci de unităţi fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Anul trecut au existat câteva zeci de situaţii în care unuităţile şcolare din judeţ au funcţionat deşi nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Gorj. „Probleme sunt unde avem învăţământ primar şi învăţământ preşcolar, în special în mediu rural sunt cele mai multe probleme pentru că nu au intrare separată. Sanepidul nu autorizează dacă în clădirea respectivă intră pe aceaşi uşă şi preşcolarul şi copiii din clasele primare. Voi urmări şi eu acest aspect, să vedem câte astfel de clădiri avem care nu sunt autorizate sanitar şi câţi copii învaţă acolo. Au fost vreo 15-20 de clădiri anul trecut care n-au avut autorizaţia sanitară care fie n-au avut intrări separate, ori n-au apă curentă”, a precizat Ion Işfan, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.  

Mazilu: Am schimbat grupul sanitar pe care l-am folosit acum 40 de ani

Nu puţine sunt unităţile şcolare care nu au nici acum, în 2013, grupuri sanitare în interiorul unităţilor şcolare, lucru des întâlnit în special la ţară, însă astfel de cazuri de întâlnesc chiar şi la oraş. Lipsa banilor îi determină pe aleşii locali, cei care au în administrare unităţile şcolare, să nu pună la dispoziţia elevilor aceste facilităţi. Acest lucru nu este însă un impediment la obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. „Toate şcolile de pe raza comunei au tot ce le trebuie, anual am solicitat autorizaţia. Mai avem şcoli cu grupurile sanitare în curtea şcolii, mai există în două sate Stănceşti-Larga, asta e situaţia, nu avem posibilităţi. Nu numai la noi există această problemă, este peste tot. Avem şcoli la care am făcut grupurile în interior, nu am putut face la toate, dar sperăm că timpul ne va ajuta să rezolvăm şi această problemă”, a comentat Ion Ciobea, primarul din Muşeteşti.   

Şi la Târgu Cărbuneşti mai există o şcoală cu toaletele în spatele curţii unităţii de învăţământ. „La noi este o singură excepţie, în satul Cerăt. Totul se învârte în jurul banului. Apă este trasă. La Şcoala Generală numărul 1 din Cărbuneşti, unde învaţă 600 de copii anul trecut, am schimbat grupul sanitar pe care l-am folosit şi eu acum 40 de ani. S-a reconstruit vechiul corp al şcolii, e vorba de vreo 10 clase cu tot ce trebuie. Astea nu se fac cu vorbe, se fac cu bani, ori ca să facă faţă din bugetul local la toate cerinţele sunt, eu zic că nu suntem niciu Dubai nici altă zonă puternic industrializată să se cotizeze la bugetul local pentru a face ceva”, a spus primarul Mihai Mazilu.

Au grupuri sanitare noi, dar au păstrat vechea budă

Mai sunt şi cazuri fericite, cel puţin declarativ. Primarul din Cătunele spune că toate unităţile din comună au grupuri sanitare conforme în interior. Mai mult, au fost păstrare şi vechile grupuri sanitare. „Au fost autorizate anul trecut, acum nu ştiu situaţia dar arată binişor şcolile noastre. O vom obţine sigur pentru că avem toate condiţiile necesare. Avem grupuri sanitare moderne la toate şcolile, apă curentă, încălzire centrală, acum trebuie să le dezinfectăm. În decurs de 10 ani s-au făcut toate treburile astea. Cu paşi mărunţi am reuşit până la urmă. Avem unităţi şcolare unde buda este şi în curtea şcolii, pentru că nu le-am desfiinţat pe cele vechi. La şcoli ştiţi cum este, mai merg şi călători de pe drum, mai sunt şi ocazii din astea cu activităţi sportive unde vine toată populaţia”, a spus primarul din Cătunele, Florinel Ţuilă.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: