A murit regele Cioabă! Romii din Meteor pleacă azi la Sibiu

Florin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor, a murit duminică dimineaţa într-un spital din Turcia, unde se afla în vacanţă. Cioabă avea probleme cardiace care au impus o intervenţie chirurgicală. Potrivit medicilor, acesta a suferit patru preinfarcte în timpul operaţiei. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta şi-au exprimat condoleanţe, iar înmormântarea se anunţă a fi una dintre cele mai fastuoase din toate timpurile. Unul din liderii romilor gorjeni, Ninel Potârcă, a spus că va cere instanţei să-i ridice interdicţia de a părăsi judeţul, pentru a participa la înmormântare.

Florin Tănase Cioabă s-a născut la 17 noiembrie 1954, la Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Este fiul lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat, la rândul său, ''rege internaţional al ţiganilor'', în 1992.
A absolvit Seminarul Biblic ''Betania'' din Sibiu, devenind ulterior predicator penticostal. Tatăl lui Florin Cioabă, împreună cu toată familia, trecuse la cultul penticostal în 1996. Ceremonia de autoproclamare a lui Florin Cioabă ca ''rege internaţional al ţiganilor'' a avut loc la 23 februarie 1997, după moartea tatălui său, de la care a ''moştenit'' titlul de ''rege al ţiganilor de pretutindeni''.

Sute de romi din Meteor pleacă astăzi la Sibiu

Romii din cartierul Meteor din Târgu Jiu s-au mobilizat ieri, pentru a merge astăzi la Sibiu, unde îi vor aduce un ultim omagiu lui Florin Cioabă, regele romilor de pretutindeni. Ion Mihai zis Ministrul a spus că romii vor pleca din Meteor cu o coloană de 50-60 de maşini. Acesta spune că este văr de-al treilea cu regele Cioabă şi cam toţi romii din Meteor care vor face deplasarea au diferite grade de rudenie cu acesta. Autorităţile estimează că peste 100.000 de romi vor participa la funeralii, aşa că mobilizarea poliţiei şi jandarmeriei va fi una de amploare.

Romii au interzis la nunţi şi botezuri

Împăratul Iulian al romilor a anunţat, duminică, că urmează trei zile de funeralii pentru autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă. Înmormântarea va fi în Cimitirul Municipal din Sibiu, unde Cioabă va fi înhumat lângă părinţii săi. ''Trei zile de mâine încolo vor fi funeralii, pregătiri de înmormântare. Femeile, trei zile nu fac mâncare cât e mortul în casă, mănâncă numai mâncare rece. Nu spală. Nu se piaptănă. Femeile nu poartă doliu. Nu se îmbracă în haine negre. Acestea sunt obiceiurile la noi. Bărbaţii vin trei zile la priveghi, se rânduiesc, de seara, până dimineaţa, dimineaţa le iau alţii locul, vor fi trei zile şi trei nopţi priveghi. După asta, va fi doliu de 30 de zile, nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Noi suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi'', a explicat împăratul Iulian.

Acesta a adăugat că Florin Cioabă va fi îngropat fără sceptru şi fără coroană, acestea rămânând urmaşului său la tron.

Cine va fi viitorul rege al romilor

Favorit la titlul de „rege al romilor de pretutindeni” pare să fie Dorin Cioabă, fiul cel mare al lui Florin Cioabă, ca rege al romilor nomazi şi căldărari, una din cele 27 de caste ale romilor. Un candidat cu şanse mari este şi actualul rege interimar, Mătase Mazilu, a declarat duminică, împăratul romilor, Iulian, cel care face parte din Consiliul care va desemna noul rege. ''Primul copil din familie e Dorin. De aia l-am pregătit pe Dorin, de aia l-am trimis la facultate, a terminat Facultatea de Drept. Dorin e şi preşedintele Tribunalului de la Sibiu. E capabil. Fiul lui Cioabă va rămâne sigur regele'', a spus împăratul Iulian.

Vizualizări: 417

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: