Școlile fără autorizații sanitare, ținute la secret

Anul școlar 2016-2017 îi va găsi pe foarte mulți dintre elevii gorjeni tot în școli degradate, tot cu toalete în fundul curții, fără apă curentă sau alte dotări. De aproape două săptămâni, Instituția Prefectului se laudă că a trimis în toate unitățile școlare echipe mixte de control, formate din reprezentați ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj însă când vine vorba de școlile care vor funcționa și în acest an fără autorizații, instituțiile responsabile păstrează tăcerea.

La nivelul județului Gorj sunt 617 clădiri în care funcționează unități de învățământ, școli, licee sau grădinițe. Cele mai multe dintre acestea nu au probleme nici în ceea ce privește utilitățile, infrastructura dar nici în ceea ce privește dotările. Dar sunt câteva zeci de școli care vor funcționa fără autorizația Direcției de Sănătate Publică Gorj. Asta înseamnă că respectivele școli fie sunt degradate, fie nu au grupuri sociale modernizate.

Începe şcoala şi fără autorizaţii

Astfel, potrivit unei situații întocmite de DSP, din cele 617 școli, 586 au autorizație sanitară de funcționare iar 31 vor funcționa fără acest aviz. Interesant este că autoritățile cunosc cifre, știu, de exemplu, că o singură școală din mediul urban nu are o astfel de autorizație însă nu știu care este aceasta. ”Pot să vă spun că în mediul rural 30 de unități școlare funcționează fără autorizație sanitară iar în mediul urban avem un singur caz. Nu am exemple pentru că raportul nu este finalizat”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, Elena Pițian. Nici măcar Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu are astfel de cunoştinţe. Reprezentantul acestei instituții nu știe decât că situația nu este atât de proastă și că toate școlile de centru din comune au autorizații. Mai prost ar sta școlile din satele îndepărtate. Un singur lucru se știe foarte bine. Noul an școlar începe luni, 12 septembrie, cu sau fără aceste autorizații sanitare.

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: