Sculpturi în lemn cu drujba. Vezi unde pot fi admirate!

Cea de-a V-a ediţie a Taberei de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România”, la Polovragi a ajuns la final! Operele realizate în cele 10 zile, prin crestarea lemnului cu drujba, vor fi amplasate, ca în fiecare an, pe platoul din faţa Mănăstirii Polovragi.

Ediția din acest an a adus din nou la Polovragi artiști recunoscuți în țară și peste hotare.
Gheorghe Bostănică este unul dintre sculptorii prezenți la Tabăra de la Polovragi. El lucrează cu drujba. Acesta s-a născut în Jariștea, județul Vrancea și pasiunea pentru sculptură și-a descoperit-o în anul 2013. Prima participare la o tabără de creație în domeniu a avut loc în iulie 2017 și anume la Festivalul Național De Sculptură cu Drujba în localitatea Cerna, județul Vâlcea. Fermecat de ospitalitatea oamenilor și frumusețea peisajelor polovrăgene, acesta s-a mutat, începând cu anul 2020 în comuna Polovragi.


Nicolae Rotaru, sculptorul gorjean, născut în Crasna, județul Gorj este un alt participant nelipsit din Tabăra de Sculptură de la Polovragi, încă de la prima ediție. Pasiunea pentru cioplit a devenit modul său cotidian de viață iar lucrările ce-i poartă semnătura pot fi admirate în cadrul unor târguri ale meșterilor populari ori târguri de turism la Târgu Jiu, Craiova, București, Iași, Viena, Varșovia, Paris, Madrid, Bilbao.


Adrian Ion Voican, sculptor în lemn cu drujba este un alt participant care a reușit să dea forme lemnului astfel încât să încânte privirile celor care-i apreciază sculpturile în lemn.
Și exemplele pot continua. Proiectul s-a bucurat de la prima ediție de un real succes și în fiecare an a crescut atât numărul sculptorilor participanți cât și al celor care vizitează zona de sub munte. Tabăra de sculptură este realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi și Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi. Meșterii prezenți la tabără lasă în urma lor creaţii reprezentative pentru arta lemnului din România, creaţii care readuc în memoria publică simboluri dacice străvechi.


Timp de 10 zile, cât a durat tabăra, turiștii care au ajuns în zona comunei Polovragi au avut ocazia să vadă pe viu ce pot să realizeze sculptorii şi cum lucrează aceștia în lemn. Acum, operele vor putea fi admirate pe platoul din faţa Mănăstirii Polovragi.

Galerie foto





Vizualizări: 888

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: