Se așteaptă la conflicte mai acute între sindicaliștii din minerit

Ion Rușeț a comentat prima victorie a minerilor care solicită să iasă la pensie mai devreme. Spune că există personal care să înlocuiască angajații care ar putea să plece mai repede din câmpul muncii, dacă va fi aprobat proiectul de lege pentru care zeci de oameni protestează de luni întregi în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Pe de altă parte, e convins că aceste demersuri vor adânci divergențele dintre sindicaliștii din companie.

Consilierul Directoratului Complexului Energetic Oltenia a explicat că, dacă va fi aprobată legea prin care minerii și energeticienii dobândesc grupa de muncă și vor ieși mai devreme la pensie, compania are personal suficient care să compenseze eventualele plecări.

Ion Rușeț este însă sceptic și nu face pronosticuri în privința aprobării proiectului de lege. Deși a trecut în Comisia de Muncă, are nevoie de votul majorității în Camera Deputaților ca să fie aprobat. „Există rezerve astfel încât Complexul să poată funcționa și, dacă va fi un act normativ care să pună în situația de a deveni pensionabili mai devreme câteva mii de lucrători, vom vedea ce ne rezervă viitorul. UDMR sigur va păstra disciplina de guvernare. Problema e câți parlamentari USR - PSD - AUR vor fi prezenți în sală în condițiile asigurării cvorumului de ședință în momentul votării legii. Aici e cheia. Nu contează când intră legea. Dacă intră înainte de vacanță, s-ar tranșa o situație inedită”, a declarat Ion Rușeț.

În plus, Rușeț preconizează că, după ce se vor tranșa lucrurile cu acest proiect de lege, vom asista la o reașezare a sindicatelor din minerit și energie. El susține că se vor acutiza multe conflicte între sindicaliști în viitor.

„Ca și acțiuni sindicale, am văzut patru organizații sindicale care până acum au tăcut și au venit acum și au reacționat public cu comunicate în condițiile în care se vorbea de boșii sindicali, de tot felul de apelative. După ce se va soluționa această propunere legislativă, s-ar putea să asistăm și la o reașezare a mișcării sindicale din Oltenia. Între sindicatele mari apar divergențe, zonal apar divergențe. Prevăd că se vor acutiza divergențele care nu sunt publice în momentul de față”, a mai spus Rușeț, la Tele3.

Vizualizări: 4,387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: