Se închid două grupuri pe cărbune, dar pornește grupul 5 de la Rovinari. Sindicalist: Este obligatoriu!

Grupul 5, de la Termocentrala Rovinari, va fi pus în funcțiune de la începutul lui octombrie. În vară, vor fi oprite două grupuri energetice pe cărbune de la Rovinari și Turceni, dar va fi pornit grupul 5, care este încă în retehnologizare. „Clar grupul 5 va porni”, a spus, sigur pe el, sindicalistul Gabriel Căldărușe.

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia este convins că grupul 5, unul performant și cu randament mai bun, va fi pus în funcțiune din luna octombrie după ce vor fi închise cele două grupuri de la Rovinari și Turceni, în această vară, cum a decis Guvernul în această lună.

„Aceste grupuri trebuiau închise cu aprilie sau mai 2022. A fost acea criză energetică, s-a luat decizia măririi producției de energie. S-a prelungit funcționarea până în octombrie 2023. A fost o discuție să se oprească chiar cu data de 1 martie, dar s-a luat decizia să se închidă cu 1 iunie. La Rovinari, n-ar fi una atât de acută. Dacă ar respecta termenele și, la 1 octombrie, să pornească grupul 5, un grup cu randament mai bun, mult mai performant, retehnologizat. Clar grupul 5 va porni”, a declarat Gabriel Căldărușe, liderul SMEO.

Asigurarea stocurilor de cărbune este, însă, sub semnul întrebării, crede Căldărușe.

„Noi suntem obligați să asigurăm și necesarul de cărbune. Avem o problemă în ce privește asigurarea necesarului de cărbune. Posibilitățile sunt infime ca Rovinariul să funcționeze cu trei grupuri. Dacă s-ar respecta termenele, era necesar un timp de 2-3 luni să se facă trecerea de la un grup la altul, de la 3 la 5. Cred că în iulie, grupul 3 se va opri. Trebuie să fie închis obligatoriu trei luni înainte să pornească grupul 5. Sunt legături care trebuie mutate. Nu ar fi putut funcționa nici în paralel și nici să funcționeze până la 30 septembrie, apoi să pornească grupul 5. Este important să respecte termenele ca la 1 octombrie să pornească grupul 5”, a mai spus Căldărușe, într-o emisiune la Radio Infinit.

Grupurile 3, de la Rovinari, și 7, de la Termocentrala Turceni, vor fi oprite de la 1 iunie. Vor intra în conservare timp de trei ani. Potrivit planului de restructurare, acestea ar fi trebuit închise încă de la 1 ianuarie 2023, dar criza energetică a determinat statul român să mai amâne luarea acestei decizii. Acum n-a mai fost pusă în așteptare această măsură pentru că Uniunea Europeană condiționa acordarea unei noi tranșe prin PNRR cu promisiunea României de a netezi calea spre o energie mai curată.

Vizualizări: 3,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: