Cât costă carnea de miel cu o lună înainte de Paște

Se apropie Paștele și mieii ar trebui să fie deja la mare căutare dar ciobanii se plâng că nu au clienți. Cu o lună înainte de Paște prețul mieilor tăiați de la  stână este la fel ca în magazine, respectiv 45 de lei kilogramul.

Cu toate că scumpirea cărnii de miel înainte de Paște a devenit un obicei, deocamdată prețul la rămâne constant în magazine și la stână.

Fermierii speră să ia 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat. Acesta e prețul la care se găsește carcasă în piețe iar în magazin, bucăţile  de carne de miel sunt între 50 și 70 de lei kilogramul.

Pe piața din România există și miel din Danemarca, Noua Zeelandă, Olanda și Spania. Restaurantele aduc, congelate, cotlete, pastramă și mușchiuleț premium. Pe acestea, clienții nu le găsesc la fermierii români decât primăvara. Prețul cărnii tranșate este între 50 și 65 de lei pe kilogram.

În 2023, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie. Oierii și-au făcut planul deja privind vânzarea mieilor, Sărbătorile Pascale fiind perioada cea mai aglomerată în fermele care au de vânzare miei iar cererea este pe măsură. În restul anului, ciobanii se bazează pe exporturile către țările arabe, carnea de miel neavând încă o piață bine formată printre consumatorii români.

Conform agrointel.ro, prețul mieilor în 2023 este dictat de ofertele pe care oieri le primesc pentru export. „Ciobanii spun că fătările la ovine au decurs bine în acest an iar mieii vor atinge până la Sărbătorile Pascale greutatea optimă pentru vânzare. Fie că vând direct din fermă sau vor cere autorizație pentru spații special amenajate din piețe, pentru carcasă, crescătorii de ovine și-au făcut deja o idee privind prețul pe care îl vor cere de Paști. Acesta va fi mai mare comparativ cu 2022 din cauza scumpirilor la furaje și seceta care a afectat și pășunile anul trecut. Prețul este influențat însă și de cererea de pe piața arabă, spun crescătorii, care sunt de părere că prețul  va ajunge la circa 25 de lei în viu și 45 de lei carcasă”, mai arată sursa citată.

Conform statisticilor România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la carnea de miel și de ied din Uniunea Europeană.

România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, după Spania.

Vizualizări: 3,058

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: