Se opun deschiderii carierei de calcar din sat

Zeci de localnici din satul Gureni, din Peștișani, se opun în continuare deschiderii carierei de calcar. Oamenii se tem de poluare, dar și că mediul natural va fi distrus. În replică, autoritățile spun că proiectul va fi demarat pentru că are deja toate autorizațiile necesare de la mediu.

Două săptămâni la rând, zeci de oameni din Gureni au protestat și au împiedicat utilajele să ajungă în locul unde se dorește a fi deschisă o carieră de calcar. “Ne-au impus limită să nu mai trecem pe drumul ăsta, aici e un fel de părău, Pârâul Valea Viilor, așa îi spune. Vor să spargă? Niciodată nu or să intre aici”, au spus, revoltați, oamenii. „În niciun caz aici. Vom fi împotrivă până la capăt. Vom ieși de fiecare dată și vom protesta pentru că avem dreptate”, a spus un alt localnic.

Deschiderea carierei ar afecta, spun manifestanții, și o peșteră unde trăiesc lilieci, specie protejată prin lege. Unii protestatari susțin și că o parte din terenurile viitoarei cariere de calcar le-ar aparține.

Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani, susține că există toate autorizațiile necesare și că proiectul va fi pus pe roate: „Sunt atât de revoltați pentru că au cerut pe câteva sute de metri ca în centrul Bucureștiului. Și de aia fac scandal și a apărut ruptura. Există autorizație, e proprietate privată, poate să înceapă la orice oră și poate fi motiv de dosar penal pentru oricine încearcă să blocheze activitatea. Nu mai vorbim de daune financiare”, a declarat Pigui, la Pro TV.

Cariera ar urma să funcționeze într-o zonă care e arie protejată și face parte din situl Natura 2000. 

Vizualizări: 4,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: